Jongvolwassenen met bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel, autisme of burn-out klachten kunnen bij Zorgimkerij Moergoed terecht.
Jongvolwassenen met bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel, autisme of burn-out klachten kunnen bij Zorgimkerij Moergoed terecht. (Foto: )

Prikkelarme open dag bij Moergoed

Zaterdag 15 juni opent Zorgimkerij Moergoed in Udenhout haar deuren met een prikkelarme open dag voor haar dagbestedingsactiviteiten, met name gericht op jongvolwassenen met behoefte aan een prikkelarme omgeving.

Door Loïs de Jong

TILBURG - Verscholen tussen de Udenhoutse bossen en de Loonse en Drunense Duinen bevindt zich Zorgimkerij Moergoed. Deelnemers werken er jaarrond mee op de imkerij en in de groentetuin. Slecht weer bestaat hier niet. In de winter wordt het water van de kippen ijsvrij gemaakt. In de zomer worden de bijenkasten getimmerd en de bramen gesnoeid. De seizoenen bieden het ritme in de dagbesteding.

Wat altijd hetzelfde is, is de rust. Moergoed werkt samen met biologische pluktuin Sprankenhof. In de drie hectare grote tuin voelt het nooit druk. Vooral jongvolwassenen met behoefte aan een prikkelarme omgeving vinden hier hun plek. Denk aan mensen met bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel, autisme of burn-out klachten. De persoon staat voorop en niet de beperking. Zorgimker en begeleidster Nanda Wassink gelooft dat iedereen wat bij kan dragen. Het bijenvolk is voor haar de metafoor. Samen werken aan één geheel, net als de bijen. In een bijenvolk heeft elke honingbij haar taak. Tijdens de dagbesteding doet ook iedereen wat hij of zij kan en draagt op die manier bij. "Zo leer je van elkaar, ontdek je onderweg wat je kunt en wilt en groeit het zelfvertrouwen", vertelt Nanda. "Groei en zelfinzicht gaat hier in de tuin niet over grote doelstellingen. Leren omgaan met een hamer, een gesprekje aanknopen met je buurman tijdens de gezamenlijke lunch, daar zit de winst. Werk je overigens liever niet met de bijen, maar juist alleen in de tuin, dat is geen punt. Ik wil bij Moergoed mensen en de natuur weer met elkaar in verbinding brengen. Om deze voedingsbodem voor groei te creëren is de groep bewust niet groter dan zeven personen. Het werken in de tuin biedt deelnemers zichtbaar rust en energie. Onze werkzaamheden stemmen we elke dag af op de sfeer. Als we maar met vieze handen naar huis gaan."

Loïs de Jong
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden