Bloemen voor Ine Akkermans (links) en Lasmi Lans, deelnemers aan de 750e rit van AutoMaatje in Tilburg. In het midden chauffeuse Marianne.
Bloemen voor Ine Akkermans (links) en Lasmi Lans, deelnemers aan de 750e rit van AutoMaatje in Tilburg. In het midden chauffeuse Marianne. (Foto: )

AutoMaatje is groot succes: al 750 ritten onderweg

Het gaat goed met AutoMaatje in Tilburg, het landelijke project om ouderen uit hun isolement te halen en te houden. In september vorig jaar ging het in deze gemeente van start en inmiddels is de 750e rit een feit.

Door Aldert van der Burg

TILBURG - Veel senioren zijn niet mobiel. Met AutoMaatje wil de ANWB samen met welzijnsinstellingen en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven. Kern van het project is dat vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding vervoeren. De ANWB stelt al zijn kennis, software, begeleiding, training en materiaal gratis beschikbaar, zodat gemeenten snel en zonder grote investeringen deze vervoerservice kunnen opzetten. In Tilburg voert ContourdeTwern het project samen met ouderenbond KBO uit.

"Elke week krijgen we nieuwe deelnemers", vertelt coördinator Pascalle van Poppel van AutoMaatje. "Verder hebben we inmiddels 28 chauffeurs en 6 planners. De deelnemende senioren vinden het fijn dat ze niet meer voor elk ritje bij hun kinderen hoeven aan te kloppen."

De uitstapjes waarvoor ouderen gebruikmaken van AutoMaatje variëren van boodschappen tot aan familiebezoek. Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitstapje zal deze vaak bij de aanvrager blijven. Als er veel tijd tussen de ritten zit, wordt er een aparte terugrit geboekt. Dit wordt van tevoren bij het boeken geregeld door het planteam, dus niet rechtstreeks tussen chauffeur en deelnemer. De vergoeding wordt rechtstreeks aan de vrijwilliger betaald.

Deze maand vond de 750e rit plaats: chauffeuse Marianne Dankers vervoerde de vriendinnen Lasmi Lans en Ine Akkermans na het linedancen in het Zuiderkwartier terug naar huis in Tilburg-Noord. "Ik ben bijna 80, maar mijn beentjes doen het nog goed", vertelt Akkermans. "Dankzij AutoMaatje blijven we onder de mensen en dat is heel belangrijk."

Dankers biedt haar diensten één of twee keer per week aan. "Vroeger werkte ik als taxichauffeur en reed ik steeds dezelfde routes. Dit is iedere keer anders en dat maakt het leuk. Ik ben voor AutoMaatje zelfs een keer naar Baarle-Nassau gereden. Zo blijf ik contact houden met de mensen."

Vrijwilligers

De ANWB biedt ANWB AutoMaatje aan vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, de aanvrager hoeft dus geen ANWB-lid te zijn. Chauffeurs zijn nog steeds hard nodig, met name in Tilburg-Noord, Tilburg-West en het centrum. Zij krijgen een vergoeding van 30 eurocent per kilometer plus eventuele parkeerkosten. De auto moet APK gekeurd zijn en minimaal een WA-verzekering met inzittendendekking hebben. Vrijwilligers dienen jonger dan 75 jaar te zijn en er kan om een Verklaring Omtrent Gedrag worden gevraagd. Ze hoeven geen ANWB-lid te zijn. Belangstellenden kunnen zich elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur melden via telefoonnummer 013-7620640.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden