Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Vorig weekend was de MeiMarkt, in juni. Logischerwijs. Dat Brabants kwartiertje wordt wel héél ruim genomen. Ik woon al 8 jaar in Tilburg en ik ben nog nooit naar de MeiMarkt geweest. De eerste drie jaar hier wist ik niet eens van het bestaan van de markt af. Ik ben een nep Kruikenzeiker. En daar schaam ik me wel voor hoor. Maar ik vond dat ik na acht jaar wel een keer over de MeiMarkt moest gaan lopen. Want ik ben een echte koopjesjager. Ik word wild van kringloopwinkels en van alle sale ter wereld. Afdingen is ook wel mijn ding. Ik word d'r gelukkig van als ik iets met korting krijg. Dan heb ik het gevoel dat ik geld verdiend heb, in plaats van uitgegeven. Een geweten heb ik niet, dus ik voel me ook nooit gierig of een slecht mens wanneer ik afding bij een kind van vier. Ik kan meer met mijn geld doen dan hij waarschijnlijk (een keuken is niet goedkoop). Dus vooral géén medelijden hebben.

De MeiMarkt is dus perfect voor mij. Alle markten zijn perfect voor mij. In Amsterdam woonde ik in de buurt van de Albert Cuypmarkt. Dat is als een drugsverslaafde naast een coffeeshop laten wonen. Of een shopaddict ín een overdekt winkelcentrum. Iedere week kocht ik daar troep. Letterlijk troep. Ik had daar geen gat in mijn hand, ik had überhaupt géén hand meer over. Ook in Barcelona ging ik iedere week naar de markt, al was dat een foodmarket. Dan kocht ik iets - vooral in de eerste maanden, toen ik nog geen Spaans sprak - en had ik geen idee wat. Het was altijd een verrassing waar ik mee aan kwam zetten. Kwam ik thuis met een vleesbot voor in de soep. Als avondeten.

Dan is het misschien maar goed dat ik nog nooit naar de MeiMarkt ben geweest. Had mijn appartement vol met accessoires gestaan die ik niet nodig heb en waar ik vooral geen plek voor heb. Dit jaar zou het eindelijk zo ver zijn. Ik zou gaan genieten, voor het eerst, van de MeiMarkt. Maar de opwinding heeft me denk ik genekt, helemaal leeggeslurpt. Want nog voor het middernacht was, lag ik in coma. Mijn portemonnee (en mijn appartement) is me dankbaar.

Jacky Eickes
Meer berichten