Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Ik heb dus nu een tijdje mijn rijbewijs. Ofja een tijdje. Vijf maanden. Dat is niks voor de gemiddelde 26-jarige, maar voor mij voelt dat als een tijdje. Vooral omdat ik niet had gedacht dat ik ooit in mijn leven rijbewijs zou hebben. Laat staan een auto. En dat ik daar dan ook echt in mocht rijden van iemand. Maar ik heb dus een auto. En in die vijf maanden tijd heb ik hem nog niet total loss gereden. Dan noemen ze Jezus Christus een kerstwonder, maar dit is echt een lentewonder.

Eigenlijk ben ik blij dat ik in Tilburg heb moeten lessen. Ik had het een aantal jaar geleden dus ook in Limburg kunnen doen. Waar alle wegen tweerichting zijn, iedereen elkaar vriendelijk groet en ook voorrang geeft, waar geen files zijn en geen opstandige pubers die midden op de weg gaan fietsen. Dan had ik daar mijn rijbewijs gekregen en was ik vervolgens in Tilburg gaan rijden. Ik denk dat ik dan na drie dagen mijn rijbewijs vrijwillig zou inleveren. In de top 10 'onveiligste wegen van Brabant' staan drie of vier Tilburgse straten. Maar wat mij betreft had de hele top 10 uit Tilburgse wegen mogen bestaan.

Wanneer mijn Limburgse vriendinnen hier komen, is het ook altijd de vraag of ze hier heel aankomen. Ik weet dat mensen altijd klagen over dé rotonde in Nijmegen, over het verkeer in Antwerpen en in Parijs wil al helemaal niemand rijden. Maar hoe kun je in Tilburg overleven als je de stad niet kent? Er zijn in totaal ongeveer twee steden die niet eenrichtingsweg zijn. en één daarvan is de Korvel: de kreng van een klotekutweg van Nederland. Waar studenten met 38 naast elkaar fietsen, waar iedereen oversteekt zonder te kijken (want op de Korvel uitkijken is overrated, daar komen alleen maar mensen van links, rechts, boven en beneden) en waar mensen in dikke BMW's besluiten dat met 80 km/u rijden prima kan. Ik mijd de Korvel zoals mensen tegenwoordig calorieën en gluten mijden. Soms moet ik er helaas tóch zijn en regent het. En wanneer het regent weiger ik mijn fiets te pakken. Nee, dan zet ik mijn helm op en ga ik het parcour dat 'de Korvel' heet overwinnen. Mocht er volgende week geen column verschijnen, dan moest ik deze week een pakketje ophalen daar.

Jacky Eickes
Meer berichten