De gebouwen van flessenfabriek Catalonië, links nummer 46 het bedrijfsdeel en rechts nummer 48 het kantoor. info: www.heemkundekringtilburg.nl
De gebouwen van flessenfabriek Catalonië, links nummer 46 het bedrijfsdeel en rechts nummer 48 het kantoor. info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de Week Stedekestraat 46-48

TILBURG - De gebouwen aan Stedekestraat 46-48 zijn in 1900 door aannemer Mathieu Kuijpers gerealiseerd in opdracht van Henri Verbunt (1868-1937) die hier zijn bedrijf Catalonië begon. Verbunt was een van de vier zonen van de bekende wijnhandelaar J.A. Verbunt. Hij specialiseerde zich in miswijnen en strohulzen, capsules, kurken en flessen. De naam Catalonië zou gekozen zijn omdat de kurken uit Catalonië kwamen. In 1917 brandden de stropakhuizen van de fabriek volledig uit, maar werden zeer snel teruggebouwd. De strohulzenfabriek bood op zijn hoogtepunt aan meer dan honderd mensen werk.

Het kantoorgebouw heeft topgevels die met fraai siermetselwerk en schoorstenen met uitbundig gekruld smeedwerk beëindigd worden. Ook over de gevel van het eenlaagse bedrijfsgebouw loopt de band met siermetselwerk door. Het interieur van het kantoor en de nog aanwezige smederij is nog gaaf bewaard gebleven.

In 1937 werd het bedrijf overgenomen door H.J.M. van Diessen. Zijn zonen leiden Catalonië Glasverpakkingen nog steeds. Het bedrijf is onlangs verhuisd. Er wordt nu gezocht naar een andere bestemming voor de gebouwen aan de Stedekestraat, reden waarom de Heemkundekring Tilborch onlangs voor deze interessante gebouwen de monumentenstatus heeft aangevraagd.

Audrey Tulkens
Meer berichten