Al vanaf haar 11e wist Dominique Schreinemachers (midden) uit Gilze-Rijen dat ze wilde vliegen bij Defensie.
Al vanaf haar 11e wist Dominique Schreinemachers (midden) uit Gilze-Rijen dat ze wilde vliegen bij Defensie. (Foto: )

Dominique en Mo vertellen over missie

Nederland telt ruim 110.000 veteranen, Jong en oud, man en vrouw, die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan de veteranen houdt het Nationaal Comité Veteranendag ieder laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

REGIO - Aanwezig zijn de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2019 en de winnaars van de scholierenkookwedstrijd voor scholieren. Op het Malieveld wordt de missie in IFOR/SFOR (Bosnië '95-2004) belicht, extra aandacht geschonken aan Koopvaardijveteranen en treedt cabaretier Javier Guzman op.

Dominique

Al vanaf haar 11e wist Dominique Schreinemachers (36) uit Gilze-Rijen dat ze wilde vliegen bij Defensie: "Vliegen voor het Nederlands leger is toch echt het allermooiste dat er is. Als helikopterpiloot bij Defensie strijd je voor vrede en veiligheid voor je vaderland en ver daarbuiten." Dominique ging in 2008 en 2009 op uitzending naar Afghanistan. Tijdens een vlucht in het gebied werd de staart van haar Cougar-helikopter geraakt door de Taliban. "Twaalf minuten lang dacht ik dat we gingen crashen. Ik wist dat ik de laatste kogel voor mijzelf moest bewaren. Als ik levend in de handen van de Taliban zou komen zou ik door het hele dorp verkracht worden en later vermoord. Uiteindelijk lukte het om gecontroleerd te crashen in de buurt van een Amerikaanse compound." Naast haar functie bij defensie wil Dominique met haar bedrijf The Boost Company een brug slaan tussen het bedrijfsleven en het militaire leven. "Militairen zijn namelijk heel goed in een doel stellen, in samenwerken, in het creëren van heldere structuren en onze beslissingen gaan bijna altijd om leven en dood."

Mo

Tilburger en veteraan Mo vond zichzelf terug na zijn missie naar Bosnië. Op school kon Mo Lachir (43) uit Tilburg maar moeilijk aansluiting vinden. Het omslagpunt kwam toen hij zich aanmeldde bij Defensie. Voor het eerst voelde hij alsof hij ergens bij hoorde. "We streefden allemaal hetzelfde doel na. We moesten op elkaar kunnen vertrouwen, kameraadschap is alles. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en begon mijn identiteit terug te vinden." In 1998 en 2000 ging Mo op uitzending naar Bosnië waar hij hielp bij de wederopbouw. "Alles wat ik persoonlijk had meegemaakt viel opeens in het niet met waar mensen daar tegenaan liepen. Wat ik op missie heb meegekregen is niet in geld uit te drukken, ik heb mezelf weer gevonden." Onlangs is Mo voor zichzelf begonnen als pedagogisch medewerker. "Ik kan mensen helpen. Dit is de rode lijn in mijn werk, een basis die in het leger is gelegd.

Dominique, Mo en andere veteranen vertellen hun verhaal in video's. Bekijk deze op: veteranendag.nl/verhalen

Nederlandse Veteranendag

Nederlandse Veteranendag wordt op 29 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van de koning, viceminister-president De Jonge en minister van defensie Bijleveld. Daar staan verhalen van veteranen centraal. Zoals die van Erik Krikke, OK-assistent in Afghanistan, Bosnië-veteraan en gastdocent op vele scholen, Jackson Rodrigues da Cruz, Antoinette van de Ven, als militair arts ingezet in Pakistan en NL-Indië-veteraan Henk Groenewegen. Een groep van tien 80+-veteranen zijn als speciale gast bij het programma aanwezig. Daaronder een van de oudste vrouwelijke veteranen en de eerste vrouwelijke Libanonveteraan.

Audrey Tulkens
Meer berichten