Martin van Geel (58) begint op 1 juli 2019 als algemeen directeur bij zijn oude club, de bvo Willem II, waar Joris Mathijsen al technisch directeur is. Beide oud-spelers begonnen hun loopbaan bij de s.v. VOAB in Goirle. foto: Feyenoord Media
Martin van Geel (58) begint op 1 juli 2019 als algemeen directeur bij zijn oude club, de bvo Willem II, waar Joris Mathijsen al technisch directeur is. Beide oud-spelers begonnen hun loopbaan bij de s.v. VOAB in Goirle. foto: Feyenoord Media (Foto: )

VOAB-zonen aan roer Willem II: Martin van Geel en Joris Mathijsen werken samen

Martin van Geel (58) begint op 1 juli 2019 als algemeen directeur bij zijn oude club, de bvo Willem II, waar Joris Mathijsen (29) al technisch directeur is. Beide oud-spelers begonnen hun loopbaan bij s.v. VOAB in Goirle.

Door Jan Loonen

TILBURG/GOIRLE - Als speler kwam Van Geel, verdeeld over twee periodes 166 keer uit voor de Tricolores. Van 1995 tot 2002 zwaaide hij als technisch directeur de scepter. In die periode bereikte Willem II haar grootste sportieve succes deelname aan de Champions League.

Directeur

Na een eerder algemeen directeurschap bij Roda JC en 'td' te zijn geweest bij Feyenoord, Ajax en AZ, begint Van Geel in Tilburg voor de tweede maal aan een algemeen directeurschap. "Als oud-speler en voormalige technisch directeur van deze prachtige club is het op dit moment in mijn carrière een zeer mooie stap om als algemeen directeur aan de slag te gaan", aldus Van Geel op de website van Willem II

VOAB 90 jaar jong

De s.v. VOAB (Van Onderaf Begonnen) bestaat dit jaar 90 jaar. De voorbereiding van een groots feest is in volle gang, aldus voorzitter Ad Mallens. Hij is blij verrast over de benoeming van Martin. "Dat vervult mij met trots. Het is toch bijzonder dat twee oud-spelers prominent bij Willem Il werken. Op 15 augustus halen we met hen, met Ton van de Ven en Sam Lammers herinneringen op in het Voetbal Café onder leiding van Hélène Hendriks."

Ad Malens herinnert Martin als een zeer begaafde speler. "Ik heb nog kort met hem samengespeeld. Hij is de beste voetballer die VOAB heeft gehad. Hij speelde op zijn 16e jaar al in het eerste elftal. Hij heeft pech gehad met blessures, anders was hij zeker opgeroepen voor het Nederlands elftal. Onze wegen scheidden zich omdat ik bij NAC in Breda ging voetballen., Martin en Ton van de Ven gingen tegelijk van VOAB naar Willem II. Zij speelden samen bij de Tricolores toen, onder leiding van coach Henk de Jong, via de nacompetitie, promotie naar de Eredivisie volgde

Spelers

Martin, Ton on Joris Mathijsen zijn de bekendste spelers die van VOAB naar Willem II gingen. Sam Lammers is de jongste, die via Willem Il bij PSV landde. Maar Mark Santegoets, Daan van Dinter, Kees Botermans, Ad van Os, Johan van den Hout en Kees Brands, zijn ook oud-spelers van de grootste voetbalvereniging van Goirle, die naar Willem II gingen.

Burgemeester Rensstraat

Een bijzondere straat in Goirle. Martin van Geel is er geboren. Hij kwam wekelijks op bezoek bij zijn ouders, toen die daar nog woonden. Maar bijzonder ook, want in het kampioensjaar 1987 speelden Jac en Eli van den Hout, Jan en Piet Smits. Bort van de Velden, Koos Brands on Harrie Brekelmans uit die straat in het eerste elftal.

Ton van de Ven en Ad van Os woonden om de hoek. Het elftal werd ongeslagen kampioen. O ja, de voorzitter van toen, Jo Brekelmans, woonde er ook. Kees Brands keerde terug van Willem II en speelde 300 wedstrijden in het eerste elftal. Hij was eens topscoorder met 44 doelpunten. Hij werd voor de vele verdiensten voor de club tot erelid benoemd. Bijzonder is nog te vermelden dat Kees tegen Johan Cruijff speelde.

Joris ook erelid

Joris Mathijsen kwam 84 keer uit voor het Nederlands elftal hij speelde bij Willem II, AZ, HSV, Malaga on Feyenoord in 408 competitiewedstrijden en maakte 15 goals. Hij ging al vroeg, nog als jeugdspeler, over naar Willem II.

Martin van Geel speelde bij Willem II, Ajax, Roda JC, Feyenoord en weer bij Willem II. Hij trad aan in 436 competitiewedstrijden en maakte 129 doelpunten.

Zonen

Joris heeft samen met zijn vrouw Christel twee zonen, Jens en Julian. Jens begon in de jeugd van VOAB, maar speelt momenteel ook bij Willem II. Julian speelt nog bij de pupillen van VOAB.

Voetbalvereniging VOAB organiseert al enkele jaren de Joris Mathijsencup een toonaangevend toernooi voor pupillenspelers. Dit toernooi voor de hoogste JO11-pupillen heeft een sterk deelnemersveld in zowel het 9x9 toernooi als in het 7x7 toemooi.

Audrey Tulkens
Meer berichten