In 1957 werd de eerste steen gelegd voor dit schoolgebouw; inmiddels is het beschermd als gemeentelijk monument. Info: www.heemkundekringtilburg.nl
In 1957 werd de eerste steen gelegd voor dit schoolgebouw; inmiddels is het beschermd als gemeentelijk monument. Info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment week 27: Wandelboslaan 1

TILBURG - De Eindhovense architect C. H. (Kees) De Bever (1897-1965) heeft bij het ontwerp aan Wandelboslaan 1, een monumentale opzet gekozen met duidelijke hoofdvormen voor de nieuwe Rooms Katholieke H.B.S. Sint Paulus. Een langgerekte vleugel van vier bouwlagen met schilddak heeft het ingangsportaal op een bordes met brede trap boven het souterrain. De leslokalen zijn op de tweede, derde en vierde bouwlaag gesitueerd. Deze vleugel is door een transparant trappenhuis verbonden met het gymnastiekgebouw, ook met schilddak. Aan de zijde van de Ringbaan-West is een transparante verbinding met de ronde kapel met plat dak met daarop een zeshoekige daklantaarn. De gevels zijn in baksteen uitgevoerd en hebben stalen deur- en vensterkozijnen. Het geheel levert een evenwichtig en zorgvuldig gedetailleerd beeld op.

Dit schoolgebouw heeft grootstedelijke allure op een prominente plek in een groenstrook bij een kruising van belangrijke ontsluitingswegen: de Ringbaan-West en de Wandelboslaan. Het benadrukt Tilburg als centrum van onderwijs. De opvallende ronde kapel is een herkenbare verwijzing naar de verzuilde samenleving uit die tijd.

Het schoolgebouw wordt nu gedeeltelijk en tijdelijk gebruikt door 'Scholengemeenschap De Rooi Pannen'.

Audrey Tulkens
Meer berichten