Dit woonhuis kreeg in 1947 een eigentijdse gevel van architect Jos. Bedaux. info: www.heemkundekringtilburg.nl
Dit woonhuis kreeg in 1947 een eigentijdse gevel van architect Jos. Bedaux. info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment week 28: Bredaseweg 507

TILBURG - In 1926 bouwen de architecten Machen en Erbizal voor bierbrouwer F. Charbotte een landhuis aan de Bredaseweg in een jarendertig stijl. In opdracht van de nieuwe eigenaar textielfabrikant H. Jurgens verbouwt architect Bedaux in 1947 dit landhuis. Van de oorspronkelijke opzet is nauwelijks iets over gebleven.

De witgeschilderde bakstenen gevels hebben een zwarte plint. De voorgevel heeft een regelmatige indeling met openslaande tuindeuren op de begane grond. Alle vensters zijn voorzien van louvre luiken. Het terras wordt afgebakend door stoeppalen met zware kettingen. Zoals vaak bij Bedaux treffen we ook hier de ingang van het huis aan de achterzijde, zelfs voorbij de keukendeur.

Bedaux verkeert bij het ontwerp van dit huis in de overgang van zijn romantische naar zijn classicistische periode waardoor dit pand een bijzondere plaats in zijn oeuvre inneemt. Het mag van de weg gezien worden en daar heeft de tuinaanleg met het grote gazon voor het huis dan ook voor gezorgd. Het pand staat niet op de gemeentelijke monumentenlijst.

Dochter

Jurgens liet voor zijn dochter op het naastliggend terrein aan de Reeshofweg een paar jaar later nóg een huis door Bedaux bouwen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden