Tilburgse schoolkinderen declameren een gedicht met het motto dat zij hard en gezamenlijk uitroepen: "Wij zijn allemaal Tilburgse kinderen!"
Tilburgse schoolkinderen declameren een gedicht met het motto dat zij hard en gezamenlijk uitroepen: "Wij zijn allemaal Tilburgse kinderen!" (Foto: )

Keti Koti: verbreek de ketenen

Nederland schafte op 1 juli 1863 officieel de slavernij af. Sindsdien is 1 juli de feestdag/gedenkdag 'Keti Koti': het feest van de verbroken ketenen. Op initiatief van de stichting 'Gedeeld verleden Gezamenlijke toekomst' werd dit afgelopen maandag 1 juli ook in Tilburg gevierd én herdacht.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Er zijn sprekers, er is muziek en er zijn schoolkinderen met gedichten, maar de vlag in het Vrijheidspark hangt halfstok. Het gaat niet alleen om het vieren van de afschaffing van de slavernij, het gaat ook om het waardig herdenken van het leed dat de slavernij heeft toegebracht. Inleider Dave Ensberg-Kleijkers: "In Tilburg als inclusieve stad moeten we de verhalen blijven vertellen want die zijn belangrijk. De verhalen over het leed en de onmenselijke wreedheid, de verhalen die ons gemaakt hebben tot de mensen die we nu zijn. Hier staan we: met de rug recht, de schouders sterk, ons hoofd in de wind! Nooit meer slavernij, altijd liefde!"

Bij elkaar brengen

Zangeres Claudia Castelen, klein van stuk maar met een stem die geen versterker nodig heeft, zingt 'Mama Africa', een lied waarin zij de voorouders vraagt ons te begeleiden en bij elkaar te brengen. En dank aan moeder aarde.

Monument

In zijn toespraak memoreert burgemeester Theo Weterings de kleinzielige houding van Nederland: de afschaffing had nogal wat voeten in aarde vanwege gekissebis over de hoogte van de schadeloosstelling van de (let wel) slavenhouders. Plaatsvervangende schaamte. En het is niet voorbij, laten we dat niet te makkelijk denken. Ook vandaag de dag verkeren er zo'n 40 miljoen mensen, overwegend vrouwen, in onmenselijke, afhankelijke omstandigheden. Niet zo erg als honderden jaren geleden toen de ene mens het eigendom was van de andere, maar evengoed onacceptabel. Tilburg is een inclusieve stad, rijk aan culturen. De burgemeester wil graag meedenken of er niet een monument moet komen om de slavernij te gedenken, want: de zwartste bladzijden zijn vaak de leerzaamste.

Dan betreden vijf Tilburgse schoolkinderen, met allemaal een heel verschillende achtergrond, het podium. Zij declameren een gedicht met het motto dat zij hard en gezamenlijk uitroepen: "Wij zijn allemaal Tilburgse kinderen!"

Minister

De Plaatsvervangende Gevolmachtigde Minister van Curaçao, Eunice Eisden, vertelt trots dat zij twintig jaar geleden in Tilburg gestudeerd heeft en dat zij dus graag deze bijeenkomst toespreekt. "Deze zwarte bladzijde moet zichtbaar blijven en het dappere verzet moet worden geëerd. Nederlandse regering, betuig uw spijt en maak officieel excuses!"

Na de kranslegging sluit Dave Ensberg-Kleijkers de bijeenkomst af met dank aan de organisaties die dit hebben mogelijk gemaakt: Gemeente Tilburg, Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden, Feniks, Antidiscriminatiebureau RADAR, CECN.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden