Van de Heemkundekring Dongen wordt een compleet oud spant van een Vlaamse schuur overgenomen dat de basis gaat vormen voor de nieuw te bouwen multifunctionele ruimte. foto: NBArchitecten
Van de Heemkundekring Dongen wordt een compleet oud spant van een Vlaamse schuur overgenomen dat de basis gaat vormen voor de nieuw te bouwen multifunctionele ruimte. foto: NBArchitecten (Foto: )

Toekomstplannen voor Stadstuinderij in de Reeshof

De StadsTuinderij krijgt een nieuwe locatie. Sinds 2015 zat de StadsTuinderij aan de Piushaven. Initiatiefnemer stichting Het Werkt wil nu een vaste locatie realiseren. Hiervoor is een nieuwe locatie gevonden: de Stadsakker. Een akker van ruim 4 hectare groot op de hoek Zwartvenseweg/Reeshofdijk. Daarmee wordt de nieuwe tuin de toegang naar Stadsbos 013 en de verbinding tussen buitengebied en stad.

TILBURG - Sinds februari 2015 is de StadsTuinderij gevestigd aan de Piushaven. Destijds lag het perceel er kaal en verlaten bij en kreeg Stichting Het Werkt van Stichting De Wever de kans om een pilot voor een collectieve moestuin met dieren en een winkeltje in de praktijk te testen.

Een plek waar vrijwilligers en dagbesteders uit alle hoeken van de stad gezamenlijk actief zijn.

Nu, ruim vier jaar later, is StadsTuinderij Piushaven een groene, inspirerende oase voor mens en dier, bekend in heel Tilburg. En ook de politiek is inmiddels overtuigd van de waarde van de StadsTuinderij. De Piushaven is een experiment, waar is gebleken dat duurzame verbinding van mensen en activiteiten door middel van stadslandbouw echt werkt. Omdat de huidige locatie in de toekomst bebouwd zal worden, is het nu hoog tijd om volgende stappen te zetten.

Waar de huidige activiteiten in tijdelijkheid zijn uitgeprobeerd, wil Het Werkt vanaf 2020 op een kwalitatief hoogwaardige en duurzame wijze de vernieuwde StadsTuinderij op een vaste locatie realiseren. In nauwe samenwerking met de buurt, subsidieverstrekkers, gemeente Tilburg, andere maatschappelijke organisaties en ondernemers.

Inrichting

Landschapsarchitect KruitKok heeft het schetsontwerp voor de landschapsinrichting gemaakt. Er komen teelakkers, een bloemen- en een kruidentuin, drie demontabele tunnelkassen, een plek voor de varkens, kippen en de bijenkasten. Verder komen er een vijver, een groot terras en diverse zithoekjes. NBArchitecten uit Best heeft het multifunctionele gebouw ontworpen waarin verblijfsruimte voor vrijwilligers, daghoreca, vergader- en educatieruimte, een streekwinkel én informatiepunt komen. De nieuwe StadsTuinderij kan op de Stadsakker de toegangspoort van Stadsbos013 worden. Met de mix van functies, landschappelijke opzet en inpassing van het plan en de ecologische compensatie draagt het plan sterk bij aan de ambities van de gemeente Tilburg en het Stadsbos013.
StadsTuinderij werkt samen met vier andere initiatiefnemers om de toekomstige Stadsakker te realiseren: Natuurpedagoog Jael Nouhet, Stichting Korensla, Stadsimker Marcel Horck en Coöperatie Bels Lijntje.

Audrey Tulkens
Meer berichten