Wethouder Berend de Vries overhandigt een social sofa aan Philip Boumans en Kimberley van der Wal.
Wethouder Berend de Vries overhandigt een social sofa aan Philip Boumans en Kimberley van der Wal. (Foto: )

Wolkat Impactmaker van het kwartaal

Een vierde generatie familiebedrijf uit Tilburg doet het gewoon: het verschonen van de textielindustrie door van oude en weggegooide kleding nieuwe stoffen en eindproducten te maken. Wolkat is het enige bedrijf ter wereld die het complete proces van textielafval naar nieuw eindproduct (stoffen) beheerst.

TILBURG - Dit leveren ze aan hun klanten of maken in opdracht producten met wereldberoemde merken als afnemers. Vanwege dit circulaire textielrecyclingmodel en de impact die ze hiermee maken in een enorme markt, is Wolkat uitgeroepen tot Impactmaker van het kwartaal.

Wethouder Berend de Vries (economie) reikte als erkenning een miniatuur social sofa uit tijdens een bezoek aan Wolkat op 28 juni. "Deze innovatievemaker is een typisch Tilburgs bedrijf met de wortels diep in de textielindustrie. Wolkat heeft een mooie link met het verleden van onze stad en is ook een voorloper in de wereld van textielrecycling."

Kimberley van der Wal - vierde generatie - bestiert samen met haar vader Philip Boumans de onderneming. Zij houdt zich bezig met business development terwijl Philip kijkt naar technische innovaties voor het machinepark en nieuwe mogelijkheden met de grondstof. Vanuit Marokko wordt dagelijks met 800 mensen 45.000 kilogram afgedankt textiel gesorteerd en verwerkt, waarvan 50 procent wordt gebruikt voor het maken van stof (wekelijks 16.000 vierkante meter) en non woven materiaal/vilt. In Tilburg huisvest de R&D-afdeling die steeds zoekt naar innovatieve toepassingen voor de stoffen. Kimberley: "Hier in Tilburg hoop ik op korte termijn textiel terug te halen door een lab op te zetten met enkele weefmachines om anderen te laten zien wat er met textiel gebeurt maar ook om er meteen mee te kunnen gaan werken."
Mensen kennen Wolkat wellicht van de producten van 013Denim die ze samen met Gemeente Tilburg en Rabobank speciaal voor Koningsdag 2017 maakten. "Deze samenwerking is goed bevallen en we zoeken dan ook naar nieuwe samenwerkingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden