Foto: Jasper Schoonhoven

Column Jacky Ervaart

Ik was vorige week al op vakantie. Het voordeel daarvan was dat ik op vakantie was, het nadeel ervan was dat het in de eerste week van de zomervakantie was. Ik moet nu dus nog verhalen van mensen aan gaan horen die nog een week of twee weken van het leven kunnen genieten. Terwijl de mooiste weken van het jaar er voor mij alweer op zitten. De komende vijf weken gaan voor mij echt afzien zijn, daarna heeft iedereen weer hetzelfde miserabele leven. En zijn we allemaal niet meer jaloers op elkaar. Gelukkig heb ik nog foto's waar ik van kan genieten en die ik voor me kan houden terwijl ik weer de hele dag op kantoor naar een scherm staar.

Een vakantie bestaat voor mij uit luxe. Mij maak je dus absoluut niet blij met een tentje, een gaspitje en toiletrollen onder mijn arm. Nee, ik hou van een hotel, avontuur en iedere avond uiteten met een wijntje on the side. Zelfs als dat - zoals in Israel - ongeveer 14 euro per glas kost. Vakantie is zorgeloos genieten. Het enige waar je over na moet denken is bij welk restaurant je die avond gaat uiteten. Of welke elektrische step je vandaag neemt. Of hoe je ervoor zorgt dat de witte lijntjes van je bikini van je huid verdwijnen. Er hoeven geen levensveranderende keuzes genomen worden er hoeft ook niet verstandig omgegaan worden de financiën. Als je een ijsje eet voor 7 euro, dan is dat maar zo. Zorg je er gewoon voor dat je extra geniet van dat ijsje.

Er zijn trouwens mensen die het écht fijn vinden om weer thuis te komen. Die op Nederlandse boden kunnen zuchten en zeggen: we zijn er eindelijk weer! Ik ben niet zo'n mens. Ons bed in Israel was 1.50 m, het was er 36 graden zonder ooit af te koelen en de drankjes en eten hebben me tienduizenden gekost. Maar als je mij vraagt: waar was je nu liever? Dan wist ik het wel hoor. Hier moet ik weer voor mezelf koken. Hier komt regen uit de lucht vallen. En hier heb ik niet eens meer zin in alcohol. Het scheelt dat de Tilburgse Kermis bezig is. Voelt het toch een beetje als vakantie met al die festiviteiten en festivals. En het enige voordeel: niet 14 euro per glas.

Meer berichten