Tekening van het landhuisje dat onlangs gesloopt werd. Het werd gebouwd in 1911 in opdracht van textielhandelaar Dirk Hofland. info: www.heemkundekringtilburg.nl
Tekening van het landhuisje dat onlangs gesloopt werd. Het werd gebouwd in 1911 in opdracht van textielhandelaar Dirk Hofland. info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week Bredaseweg 478

TILBURG - Het huis aan Bredaseweg 478 is ontworpen door de Tilburgse architect Jan van der Valk. Deze keer geen foto van het pand maar een tekening. Toen wij het huis genaamd 'De Roshof 'wilden fotograferen voor publicatie in deze rubriek was er niets meer van te zien, enkel een lege plek met bomen.

Het huis was gesloopt, in alle stilte, zonder enige publiciteit. Want sinds enige tijd kan onroerendgoed zonder vergunning gesloopt worden. Alleen als het om een monument gaat of het huis in beschermd stadsgezicht ligt of als cultuurhistorisch waardevol in het bestemmingsplan beschreven staat dient sloop gemeld te worden.

In andere gevallen kan naar hartenlust afgebroken worden en moeten we leven met de hoop dat er mogelijk iets beters voor in de plaats komt. Zo is dat onlangs gebeurd bij een ander huis op de Bredaseweg en zo is het hier gebeurd. Het betrof interessante panden, die beide in de ogen van Heemkundekring Tilburg voor het predikaat 'cultuurhistorisch waardevol' in aanmerking zouden komen maar nog niet zo beschreven stonden.

De Heemkundekring Tilburg gaat naar aanleiding van deze incidenten bezien of er binnen bestemmingsplannen mogelijkheden zijn om deze incidenten in de toekomst te voorkomen.

Meer berichten