Hanneke Nijboer uit Tilburg is met haar werk, een zelfportret van Rembrandt, uitverkozen.
Hanneke Nijboer uit Tilburg is met haar werk, een zelfportret van Rembrandt, uitverkozen. (Foto: )

Hanneke Hijboer: 'Lang leve Rembrandt!'

Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. Een deskundige jury heeft voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt 575 werken geselecteerd die in totaal door 693 mensen zijn gemaakt. Thema's in de tentoonstelling zijn gebaseerd op de overeenkomsten tussen de werken van de vele kunstenaars. Dit zijn thema's als De Nachtwacht, portretten in de stijl van Rembrandt of Rembrandt als verhalenverteller.

Door Jan Loonen

TILBURG - Hanneke Nijboer uit Tilburg is met haar werk, een zelfportret van Rembrandt, uitverkozen.

"Ik ben (net als Rembrandt), geboren in Leiden. Op 5 juli 1955. Ik woon inmiddels al weer 27 jaar in Tilburg. Ik heb van jongs af aan getekend, maar schilderen leerde ik op de academie in Arendonk. Daar ben ik inmiddels afgestudeerd met als specialisatie: portret. Ik vind het erg leuk om groepen te schilderen of bruidsparen bijvoorbeeld. Op dit moment werk ik wat meer in de familiesfeer en hoop in de toekomst op meer opdrachten."

"Het portret van Rembrandt heb ik in vijf dagen (voor sluiting), afgerond, wat voor mij een record is. Desondanks toch uitgekozen, een grote eer. De vingers zijn geschilderd op een manier om beweging te suggereren daar Rembrandt de eerste schilder was die dat probeerde."

"Wat misschien nog leuk te vermelden is, dat er ook kunstenaars van naam hebben meegedaan zoals o.a. Henk Helmantel (realistisch schilder), Tjalf Sparnaay (bekend van realistische gebakken eieren en hamburgers) en Marius van Dokkem. Deze laatste heeft zijn eigen museum in Harderwijk. Ook de andere deelnemers uit Tilburg vond ik van zeer goede kwaliteit."

Geïnspireerd door Rembrandt portretteerden veel kunstenaars hun geliefde, hun kind, hun vader of moeder, een vriend of zichzelf. Veel kunstenaars kozen voor Lang Leve Rembrandt, een bestaand schilderij of bekende ets van Rembrandt als bron van inspiratie.

Zo hebben 132 kunstenaars een kopie gemaakt van een zelfportret van Rembrandt.

Deze worden in de tentoonstelling chronologisch getoond, van een keramieken jonge Rembrandt tot een houten kopie van zijn laatste zelfportret.

De Nachtwacht is Rembrandts absolute meesterwerk. Het werk behoort tot de beroemdste kunstwerken in de wereld.

Het kon niet anders dan dat dit enorme schilderij een inspiratie zou vormen voor vele kunstenaars die hun werk instuurden.

In Lang Leve Rembrandt zijn 96 verschillende versies van De Nachtwacht te zien. Hiermee wordt de ongekende creativiteit van alle kunstenaars duidelijk zichtbaar.

De tentoonstelling van alle werken is in het Rijksmuseum in Amsterdam nog tot en met 15 september 2019 te zien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden