Saskia: "Ja, er zijn niet zoveel vrouwelijke havenmeesters. Soms is het ook wel even stil aan de lijn als ik opneem." (foto: Rowie van der Vliet)
Saskia: "Ja, er zijn niet zoveel vrouwelijke havenmeesters. Soms is het ook wel even stil aan de lijn als ik opneem." (foto: Rowie van der Vliet) (Foto: )

Tilburger van de Week: havenmeester Saskia Janssen

Door Rowie van der Vliet

In de Piushaven

In de categorie beroepen-die-je-moet-uitleggen-op-een-verjaardag: Saskia Janssen is havenmeester. En dat ook nog eens van de gezelligste haven van Nederland: de Piushaven. We gaan langs bij het brugwachtershuisje aan de draaibrug.

TILBURG - Er wordt geklopt op de deur van het brugwachtershuisje. Staat er ineens een schilder aan de deur. Saskia springt enthousiast op. "O, echt? Zo leuk! Ik ben zo blij dat je komt. Je zou toch volgend jaar pas komen?" De schilder mag even zijn bammetjes nuttigen in het huisje. Hij wordt begroet als een oude vriend. Het is niet de enige onverwachte ontmoeting die dag. "Je weet niet wat je 's morgens te wachten staat. Het is een mega-afwisselende baan", zegt Saskia.

 

In 2017 werd Saskia aangenomen als de allereerste havenmeester van de Piushaven. "Eigenlijk om het nautische gebeuren in goede banen te leiden. Ook voor de infrastructuur en de faciliteiten. Die moeten spik en span zijn. Ik vind het belangrijk om mensen hartelijk te ontvangen. Je wil toch dat ze denken: joh, wat is het hier fijn. Mensen hebben heel het jaar gewerkt en in de zomerperiode komen ze toch op vakantie. Dan wil je in de watten gelegd worden."

Dat in de watten leggen, kan Saskia als geen ander. Iedereen die de haven bezoekt, krijgt zelfs een welkomspakket. Saskia pakt het er eens bij. Uit de tas haalt ze onder andere een biertje van Stadsbrouwerij 013, een kruikenzeiker, een gelukspoppetje, dropjes en folders over leuke dingen in Tilburg. "Mensen krijgen dat nergens anders. Ze vinden het heel erg leuk."

Wisten we niet: vanuit het brugwachtershuisje kan Saskia (of de medewerkers die haar een handje helpen in de zomer) twee bruggen openen. Door camera's ziet ze beelden van Den Ophef en draaibrug Prinsenhoeven. Een keer in het uur mogen boten erin of eruit.

"Ik ben niet van de gemeente. Veel mensen denken van wel. De gemeente had een challenge genaamd 'Dat kan ik beter'. Via een burgerinitiatief konden Tilburgers een idee insturen waarvan ze vonden dat het beter kon. Toen werd er gezegd: we willen een havenmeester. Daar zijn mensen 3,5 jaar mee bezig geweest. Ik ben in dienst van een stichting. Ik werk hier nu twee jaar." Het was niet zo dat Saskia als klein meisje al havenmeester wilde worden. "Ik heb vroeger wel veel gezeild. Ik werkte in het familiebedrijf van mijn ouders en wilde wat anders. Mensen zeiden toen wel: 'Havenmeester? Joh, wat is dat nou weer voor iets?'" Saskia ging aan de slag in Heusden en was de eerste vrouwelijke havenmeester die verbonden was aan de Nederlandse Vereniging van Jachthavenmeesters. "Misschien zijn er wel eerder vrouwelijke havenmeesters geweest, hoor. Ik word nu vaak de allereerste genoemd, maar dat klopt misschien niet."

Eigenlijk doet het er niet zoveel toe dat Saskia een vrouw is. "Ja, er zijn er niet zoveel. Soms is het ook wel even stil aan de lijn als ik opneem." De schilder kijkt haar verbaasd aan en mompelt iets over mensen die in de jaren vijftig leven. "Ja, het gaat ook nergens over", zegt Saskia lachend. "Het is een mannenbaan, maar ik heb er nooit last van gehad."

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden