Als bedankje voor hun inzet kregen de vrijwilligers van de Vriendschapsbank een high tea aangeboden bij De Vier Jaargetijden. (foto: T. v. Etten)
Als bedankje voor hun inzet kregen de vrijwilligers van de Vriendschapsbank een high tea aangeboden bij De Vier Jaargetijden. (foto: T. v. Etten) (Foto: )

Vriendschapsbank heeft al 500 leden

Dit jaar bestaat de Vriendschapsbank vijf jaar. Begonnen als een initiatief om 50-plussers met elkaar te verbinden, meldden zich inmiddels al meer dan 500 mensen aan. De sleutel tot dat succes? "Als je iets gemeenschappelijks vindt, komt de positieve energie vanzelf."

Door Theo van Etten

TILBURG - Vijftigplusser, dat klonk vroeger best oud. Tegenwoordig heb je het over fitte mensen die midden in het leven staan. Desondanks hebben zij soms de behoefte aan contact met mensen buiten hun eigen netwerk. En dat is precies waar de Vriendschapsbank een oplossing voor biedt. Sinds de start in 2014 groeide de populariteit van de Vriendschapsbank snel. Meer dan 500 deelnemers meldden zich al aan, waarvan een groot deel de wekelijkse inloopochtenden bezoekt of deelneemt aan de verschillende activiteiten.

"Aanvankelijk deden we een groot beroep op het eigen initiatief van de deelnemers", zegt Annemarie Vermeulen, coördinatrice van de Vriendschapsbank. Zij is de enige betaalde kracht, voor de rest gebeurt al het werk door vrijwilligers, zo'n vijfentwintig in totaal. "We merkten dat mensen het vooral fijn vinden om anderen te ontmoeten. Activiteiten als een terrasje pikken, uit eten gaan en wandelen worden zeer gewaardeerd. Maar naast het innerlijke is ook het geestelijke aspect belangrijk. Zo is er bijvoorbeeld een lees-, film- en een museumgroep. Mensen willen gewoon een plek waar ze het goed naar hun zin hebben. Een sociaal netwerk waarop ze kunnen terugvallen."

Voor wie wil organiseert de Vriendschapsbank maandelijks een eenmalige activiteit. Zo was er een rondleiding in het kloostermuseum van de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk. Ook verzorgde zangeres-kunstenares-schrijfster Marie-Cécile Moerdijk, die tegenwoordig samen met andere oud-kunstenaars in woongemeenschap Mariëngaarde woont, een voordracht. Volgens Annemarie zijn dergelijke activiteiten vooral bij de 'jongeren', zeg maar de vijftigers en begin zestigers, populair: "Het zorgt voor een prikkel om dingen te ondernemen. Daarnaast worden de themacafés, assertiviteitstrainingen en workshops over bijvoorbeeld het omgaan met een fenomeen als december blues, nog steeds goed bezocht."

De vijfentwintig vrijwilligers vormen een belangrijke schakel in het functioneren van de Vriendschapsbank. Als gastvrouwen of -heer vangen zij mensen op en voeren kennismakingsgesprekken aan huis. Anderen organiseren gespreksgroepen en vaste activiteiten. Ook geeft iemand Engelse conversatie en de administratie en nieuwsbrief worden in eigen beheer verzorgd.

Op 14 augustus wordt het lustrumfeest gevierd. Bij Theater de Boemel verzorgt Gerard Korthout een optreden, waarna er gelegenheid is om te swingen. Heb je ook interesse in een van de activiteiten van de Vriendschapsbank? Neem dan contact op met Annemarie Vermeulen, tel. 06 – 451 33 696 of e-mail annemarievermeulen@contourdetwern.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden