Van links naar rechts: Henk van der Meer, Frank Cools en Ad Sanders van het bestuur van KBO Heikant/Quirijnstok tijdens het jubileum van deze afdeling
Van links naar rechts: Henk van der Meer, Frank Cools en Ad Sanders van het bestuur van KBO Heikant/Quirijnstok tijdens het jubileum van deze afdeling (Foto: )

KBO Heikant/Quirijnstok wil vers bloed

Zo'n 15 jaar geleden telde KBO Heikant/Quirijnstok (HQ) meer dan 700 leden. Inmiddels zijn het er ongeveer 500. Hoog tijd om het tij te keren, vindt het bestuur. Voorzitter Frank Cools, secretaris Ad Sanders en penningmeester Henk van der Meer verwelkomen graag zoveel mogelijk 'verse' 50-plussers bij deze afdeling van de ouderenbond.

Door Aldert van der Burg

TILBURG - Het ledental van KBO HQ is voornamelijk gedaald door natuurlijk verloop. Desondanks is het een bruisende afdeling. Onlangs werd het 60-jarig bestaan gevierd in haar 'uitvalsbasis', Seniorensoos 't Hazennest aan het Kreverplein. "Er kwamen 100 tot 120 mensen naar het jubileum", zegt Cools. "Een mooi moment om aan klantenbinding te doen."

De activiteiten van KBO HQ vonden jarenlang plaats in 't Wit Paardje aan het Lijnsheike in Noord. Toen dat in de jaren '90 dichtging, besloot het toenmalige bestuur op zoek te gaan naar een eigen onderkomen. De beheersstichting KBO-Heikant/Quirijnstok Tilburg Noord kocht in 1994 het voormalige kerkgebouw op het Kreverplein aan. Activiteiten die de ouderen overdag bij KBO HQ doen, zijn onder meer kaarten, handwerken, tekenen en schilderen en de sportievelingen kunnen er ook jeu de boules spelen en biljarten. Daarnaast is er wekelijks een bingo, zijn er rommelmarkten en muziekmiddagen en gaan de ouderen er twee keer per jaar met de bus op uit.
Volgens Cools, Sanders en Van der Meer zijn de huidige leden over het algemeen steeds minder geïnteresseerd in de 'traditionele' KBO-activiteiten. "De jongere ouderen zoeken naar een andere invulling. Zij zijn gelukkig steeds vitaler en komen eerder in de sportschool dan bij ons", zegt van der Meer. "Desondanks zouden wij toch graag meer op hun wensen in willen spelen. Daarom zijn mensen met een bepaalde hobby van harte welkom om die bij ons te komen bedrijven, zodat ze ook andere leden hier enthousiast voor kunnen maken. Wat dat betreft zijn we nog zoekende."

Daarnaast loont het lid te zijn van KBO, omdat de ouderenbond stevig inzet op belangenbehartiging. "Ik vul voor ouderen hun belastingformulier in", zegt Van der Meer. "Er mag best meer ruchtbaarheid worden gegeven aan het feit dat KBO dit ook voor haar leden kan verzorgen."

Verder zouden de bestuursleden graag over meer vrijwilligers willen beschikken. Met name voor de avondactiviteiten (carnavalsorkest, videofilmclub en de club voor weduwen en weduwnaars) is dit moeilijk. "Ouderen blijven 's avonds liever thuis", zegt Sanders. "Maar ook overdag is er genoeg te doen, van het draaien van een bardienst tot het rondbrengen van het ledenblad." Wie vrijblijvend kennis wil maken, is van harte welkom. De vrijwilligers van KBO zullen u graag verder informeren. De bond komt daarnaast op voor senioren en behartigt hun belangen. Ieder lid ontvangt tien keer per jaar het magazine 'Ons'. Word ook lid. Meer info: www.kbo-kringtilburg.nl, info@kbo-kringtilburg.nl en 06-46244027.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden