In Tilburg zijn er genoeg plekken in de stad waar Dalí gezond kan eten.
In Tilburg zijn er genoeg plekken in de stad waar Dalí gezond kan eten. (Foto: )

Tilburger v/d Week: Dali eet gezond

Herkenbaar voor menig student in Tilburg: pizza's als ontbijt, borrels op alle dagen van de week en lekker makkelijk een kapsalon halen als avondeten. Dalí Brackenie kan over het ongezonde studentenleven meepraten, maar ze gooide het roer helemaal om. Nu eet ze bijna alleen maar gezond en inspireert ze de volgers van haar blog Zonderzooi om hetzelfde te doen.

Door Rowie van der Vliet

De ober komt verse muntthee brengen. "O, laat dat koekje maar zitten, hoor", zegt Dalí vriendelijk als ze een kletskop op het schoteltje spot. De Tilburgse eet namelijk al meer dan vijf jaar 'zonder zooi'. Voor haar geen pastasaus uit zakjes met allerlei E-nummers. Dalí eet grotendeels vegan, maar vooral zoveel mogelijk voedsel dat onbewerkt is. Geen kant-en-klare maaltijden of diepvriespizza's, dus. En eigenlijk ook geen Mars-reep.

"In het begin van mijn studentenleven at ik best ongezond. Ik zat gewoon niet lekker in mijn vel. Ik had een regel dat als ik brak was, ik wafels en pannenkoeken mocht eten. Op den duur ging ik best vaak op stap, dus was ik vaak brak, haha. Toen wilde ik het helemaal anders aanpakken. Ik heb veel boeken gelezen en toen dacht ik: dit is echt iets dat bij mij past. Ik vond het heel leuk om ermee te gaan experimenteren. Toen raakte ik verslaafd aan havermoutpap en smoothies", zegt de goedlachse Dalí.

Het inspireren van mensen om zonder zooi te eten, is het werk van Dalí. In de breedste zin van het woord. Ze blogt er niet alleen over, maar is ook gewichtsconsulent van veel Tilburgse dames. En via haar Instagram (met 16.7000 volgers) heeft ze een community van mensen die haar recepten maken. "Vorig jaar heb ik verschillende vrouwen geholpen om 15 kilo af te vallen. Dat is heel fijn."

"Eigenlijk is het supermakkelijk. Ik merk dat mensen er ook behoefte aan hebben. Mensen met kinderen willen gewoon in twintig minuten klaar zijn. Zo zijn mijn recepten ook ingedeeld. Hup even groenten snijden en klaar is Kees. Ik maak vaak balletjes van dadels en cacao en noten om te laten zien dat het lekkerder is dan een Mars-reep."

"Ik denk dat het bij veel mensen een gewoonte is. De mensen die ik coach moeten vaak een patroon doorbreken. Veel vrouwen zijn natuurlijk verslaafd aan chocolade. Als dat doorbroken is, hebben mensen minder behoefte om ongezond te eten. Op een gegeven moment zit je in een goede flow en voel jij je ook gezond en fit", verzekert Dalí ons.
Eet Dalí dan nooit meer ongezond? "Ik eet supergezond, maar eet wel een paar keer per week iets lekkers. Bijvoorbeeld een ijsje of een pizza. Ik merk wel dat ik er niet in door sla. Als ik ineens veel slecht ga eten, voel ik mij de volgende dag ook niet zo lekker. Ik zou nooit hele reep chocolade opeten, omdat ik daar koppijn van krijg."

Gezonde eetplekken in Tilburg
Ze hebben lekkere noodles met tofu en dumplings met champignons. De Piushaven is altijd goed in het zonnetje in de zomer. En Lunchcafé Nieuwland vind ik ook altijd heel gezellig. Ze hebben daar lekkere salades."

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden