Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Ik ben een romanticus. Wanneer iemand van mijn leeftijd zegt dat ze gaat trouwen, dan gil ik nog nét niet. Dan vraag ik naar de toekomstige jurk, de locatie, de details van het aanzoek en naar de tafelschikking. Ik ben daarentegen geen kindervriend. Wanneer iemand van mijn leeftijd zegt zwanger te zijn, pers er een glimlachje uit en zeg ik: "leuk voor je zeg!". Om zo snel mogelijk van onderwerp te veranderen. Mijn eierstokken rammelen nog niet, de trouwklokken wel.

Ik ben inmiddels een echt meisjes-meisje, of vrouwtjes-vrouw, maar vroeger was ik een wildebras. Mijn kleren waren praktisch altijd gescheurd en mijn schoenen zwart van het zand. Met modder spelen, klimmen in bomen, uit bomen vallen en er weer opnieuw in klimmen. Ik wilde nooit trouwen en al helemaal geen kinderen. Ik wilde vooral veel moddertaartjes bakken (dat is dan eigenlijk juist wél weer vrouwelijk hè?) en vies worden.

Kinderen wil ik 20 jaar later eigenlijk nog steeds niet. Tenzij je met kinderen honden bedoelt. Dan wil ik wel kinderen. Veel kinderen. Trouwen wil ik inmiddels wel. Niet alleen omdat ik een bloedmooie en lieve vriend heb, maar ook omdat ik mezelf wel in een lange, witte jurk zie nu. Er komen nu toch geen modderspetters meer op. En ik zou daar ook nog eens veel geld aan uitgeven. Een jurk, een mooie locatie, fotograaf, je naasten en vooral heel veel lekker eten. Ik snap mensen wel die zeggen dat ze het zonde van hun geld vinden. Dat ze liever gaan reizen dan trouwen. Of dat ze wel willen trouwen, maar er geen geld aan uit willen geven. Maar ik vind het persoonlijk zonde van je leven als je een geregistreerd partnerschap aangaat. Da's ongeveer net zo romantisch als ten huwelijk gevraagd worden in de McDonald's.

Mensen vinden de dag dat ze hun kinderen uitpersten de mooiste dag van hun leven. Ik ga mijn trouwerij de mooiste dag van mijn leven vinden. Dan hoef ik tenminste niet iets van drie kilo uit te poepen, kan ik gewoon alcohol drinken en hoef ik niet de hele dag op bed te liggen, maar kan ik gewoon dansen. Da's meer mijn idee van 'de mooiste dag uit mijn leven'.

Jacky Eickes
Meer berichten