Een hoeve van het Brabantse langgeveltype onder een met riet gedekt wolfdak, gezien vanaf de Rugdijk bij Tilburg Noord. foto: Christ Libregts info: www.heemkundekringtilburg.nl
Een hoeve van het Brabantse langgeveltype onder een met riet gedekt wolfdak, gezien vanaf de Rugdijk bij Tilburg Noord. foto: Christ Libregts info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de Week: Rugdijk 5, boerderij

De Rugdijk was een buurtschap. De straat 'Rugdijk' liep vanaf Heikant (nu plein De Schans) tot de Quirijnstokstraat. Het deel tussen Vlashoflaan en Burgemeester Bechtweg (N261) is nog vrijwel origineel. Links van de foto ga je de bebouwde kom in, rechts ervan ontdek je meer oude boerderijen en straatnamen als Moer(zij)straat en Bundersestraat.

TILBURG - Bij deze hoeve, aan Rugdijk 5, zien we links het woongedeelte met vensters met luiken en 20-ruitsschuiframen. Het voormalige stalgedeelte zit rechts. Volgens het rijksmonumentenregister dateert de boerderij van begin 19e eeuw, maar in een hanenbalk van de nog originele dakconstructie staat '1784' gegrift. Landbouwer J. Smulders verbouwde in 1915 de stal. Er kwam een gierkelder bij en in 1926 een maalderij. In 1987 werd de gemeente eigenaar en deze liet bij restauratiewerk draagconstructie, spanten en onderslagbalken intact. Vanaf 1994 is TBV Wonen eigenaar. Die verbouwde het tot woning met dagverblijf voor cliënten met een lichte beperking. De huurders Mgr. Zwijsenstichting (vanaf 2007 Amarant) maakten er een zorgboerderij van met plantenkas, kippenhok et cetera als dagbesteding.

Op korte afstand komen een grootschalige bouwmarkt en tuincentrum, woningbouw staat gepland.

Audrey Tulkens
Meer berichten