Op de heuvel kon je ervaren hoe het voelt om onze eigen koning Willem ll te kussen. Moeder Nelly en dochter Aminda Aerts deden dit dan ook graag.
Op de heuvel kon je ervaren hoe het voelt om onze eigen koning Willem ll te kussen. Moeder Nelly en dochter Aminda Aerts deden dit dan ook graag. (Foto: Gerard Sanberg)

Kaapstad: velerlei acts in binnenstad (FOTO'S)

Kun je een stad kapen terwijl het regent? De Kaapstadkunstenaars deden vrijdagmiddag hun best, maar de plensbuien aan het begin van 'Kapers op de kust: Kaapstad' maakten het niet makkelijk. Gelukkig klaarde het later op en niet alle acts hadden er last van.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Act nummer 16: Pan-//Catwalk, vond plaats in de overdekte Frederikstraat dus van die eerste regenbuien hadden Paul van de Waterlaat en Inez Wolters geen last bij hun performance. Twee lange rijen van zo'n 30 kledingsets lagen keurig parallel uitgespreid op het plaveisel en gedurende hun performance trokken Paul en Inez, staand tussen de twee rijen, steeds het ene setje uit en het volgende weer aan, setje uit en het volgende weer aan. In combinatie met de vioolmuziek van Wouter de Belder schiep dat een gespannen sfeer. Veranderen de kleren die je draagt je persoonlijkheid?

De zeven meter grote knuffelbeer Cuddly van Iza Rutkowska (op de foto in rode jurk) vormde een vrolijk contrast met deze serieuze voorstelling. Qua formaat paste Cuddly uitstekend bij de olifant die opdoemde uit struikgewas op het Pieter Vreedeplein. Dat plein was donderdagmiddag al gekaapt door een stel kinderen die vrolijk speelden in de prachtige veelkleurige zandbak. Dat de manifestatie donderdag nog niet eens begonnen was, kon hen niet deren en het weer was toen nog voortreffelijk. Pitch of Colored Sand was al een succes vóór de stad was gekaapt!

Zaterdag geen regen maar wind! Voor de kapers was dat minder lastig en als je van de Korte Heuvel overstak naar het Heuvelplein kreeg je assistentie van Yellow: vijf in gele overalls gestoken artiesten die je langzaam, langzaam, langzaam naar de overkant begeleidden. Slakkengang! Als je dan zo slow, slow, slow het Heuvelplein had bereikt, wachtten je daar zes slagbomen en moest je maar afwachten of je verder mocht. Ja, meestal wel hoor, van Prohibido el Paso.

Op het Heuvelplein, tussen de fonteintjes, dwaalden drie onheilspellende bosgestalten rond. Lugubere figuren die zich uiterst langzaam bewogen zonder duidelijk doel. De kinderen vonden het nogal eng, maar als je daar eenmaal voorbij was, kon je ervaren hoe het voelt om onze eigen koning Willem ll te kussen. Voor de gelegenheid was zijn mond wulps gestift. Moeder Nelly en dochter Aminda Aerts hadden er geen moeite mee en deden hun Royal Kiss vrolijk grinnikend een keertje over voor op de foto.

Er was nog veel meer, maar de ruimte hier is beperkt. Kijk op www.kaapstadtilburg.nl voor een volledig overzicht.

Audrey Tulkens
Meer berichten