VOAB-voorzitter Ad Mallens, zoon van Toon Mallens, een van de oprichters was van de club uit Goirle.
VOAB-voorzitter Ad Mallens, zoon van Toon Mallens, een van de oprichters was van de club uit Goirle. (Foto: )

Voetbalclub VOAB is 90 jaar

Aan de vooravond van de activiteiten vanwege het 90-jarig bestaan van zijn vereniging, herinnert VOAB-voorzitter Ad Mallens zich zijn vader Toon Mallens, een van de oprichters was van de club uit Goirle. Eerst onder de naam Juliana, later dus VOAB, Van Onder Af Begonnen.

Door Jan Loonen

GOIRLE - In het jubileumboek '50 jaar VOAB', lezen we:

"Een stel enthousiaste knapen uit de omgeving van de Molenstraat-Groeneweg en Abcoven (rond de molen van De Visser) werpen zich geestdriftig op het straatvoetbal. Ze leven in de sfeer van: hoe heerlijk is het als de voetbalkiel om de schouders glijdt, dan is het hemel in de ziel en alles wijd en zijd. Ze nemen de zaak bloedserieus. Zij vergaderen ten huize van Martijn van Gorp aan de Groeneweg. Daar zag het vriendenclubje het eerste levenslicht van VOAB: Martijn van Gorp, Pierre van Gorp, Janus Spijkers, Harrie Spijkers, Janus van Gils, C. van Gils, Nol Mallens, Toon Mallens, Adriaan Mallens en Kees Schouten. Aanvankelijk speelde het straatclubje onder de naam 't Meulentje', op de Hucht aan de Groeneweg. Het spel was primitief evenals de voetbalspullen. De bal was van eenvoudige makelij; een garenbal of een bal van jute, gevuld met afval van een of andere spinnerij. De goals werden aangegeven door een paar petten en bij een schot tegen 'de paal' vloog de paal de lucht in. Voetbalschoenen waren een zeldzaamheid. Daagse of zondagse schoenen werden er aan gewaagd en ook de klomp beukte tegen de juten bal of het scheenbeen."

Jubileumweekend

Ad Mallens, in zijn 18e jaar als voorzitter van de grootste sportvereniging in Goirle met ruim 1100 leden, kijkt vooruit naar het grandioze jubileumweekend. "Het wordt een groot feest met voor elk wat wils, onze jubileumcommissie heeft er een leuk weekend van gemaakt."

Ad was zelf een verdienstelijke voetballer. Hij speelde onder meer bij NAC en zelfs in het Zuid-Nederlands jeugdelftal, samen met latere internationals Bud Brokken, Michel van de Corput en Wim Hofkens.

Hij speelde bij NAC met Jos Mathijsen, de vader van Joris, die via onder meer VOAB technisch directeur is geworden van Willem II. Daar werkt hij nu samen met algemeen directeur Martin van Geel, ook een oud-voatballer van VOAB. "Dat is iets om trots op te zijn, we verliezen vaak talentvolle voetballers aan clubs, die dik willen betalen, maar toch net niet doorbreken. Joris en Martin zijn onze gasten samen met Sam Lammers en Ton van de Ven, ook twee mannen uit onze VOAB-school."

Vader Toon Mallens vond dat Ad bij VOAB moest voetballen en zodoende heeft Ad nog 10 jaar in VOAB 1 gespeeld.

Jubileumactiviteiten

Hierna een overzicht van de jubileumactiviteiten. Voor details zie de website: www.voab.nl.

Donderdag 15 augustus Voetbalcafé bij SV VOAB Ontvangst 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde 21.30 uur

Vrijdag 16 augustus Voetbalquiz voor de jeugd. Voor de pupillen en de junioren een VOAB-jubileumvoetbalquiz. De pupillenquiz is van 18.30 tot 20.00 en de juniorenquiz van 20.30 tot 22.30.

Zaterdag 17 augustus Voetbalactiviteitenmiddag, jubileumvergadering en feestavond. Voor de senioren en de A-jeugd een voetbalactiviteitenmiddag die wordt afgesloten met een barbecue. Na de feestvergadering zal coverband That's live een optreden verzorgen. De voetbalactiviteiten gebeuren in kleine teams.

Zondag 18 augustus Voetbalclinic Meiden met Nadine Noordam (ADO) & Mauri v/d Wetering (PSV) Clinic voor alle meiden van VOAB en hun vriendinnen. Dus speel je in een meidenteam of speel je bij de jongens? Iedereen die wil mag deelnemen aan de clinic en je mag je vriendin (die niet voetbalt of bij VOAB speelt) ook meenemen.

Zondag 18 augustus Voetbalspellendag jeugd. Voor de jongste jeugd E en F pupillen is er op zondag 18 augustus een spectaculaire hindernisbaan en luchtkussens en andere speeltoestellen. Hierop kan volop gespeeld worden.

De D en C en B pupillen hebben een pannatoernooi en een krijgen les in freestyle voetbal en andere voetbalspelletjes. Allemaal onder leiding van voormalig wereldkampioen Jeand Doest.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten, de details en om je aan te melden op:

www.voab.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten