Tilburg heeft sinds 2013 een stadsdichter. Onias mag de eer sinds 2017 op zich nemen. foto: Onias Landveld
Tilburg heeft sinds 2013 een stadsdichter. Onias mag de eer sinds 2017 op zich nemen. foto: Onias Landveld (Foto: )

Onias Landveld is stadsdichter van Tilburg

Rapper, uitsmijter, bodybuilde. Als Onias Landveld aan onbekenden vraagt waar ze hem op vinden lijken, komt niemand met dichter aanzetten. Terwijl hij al twee jaar dé stadsdichter van Tilburg is.

Door Rowie van der Vliet

TILBURG - "Op scholen waar ik lesgeef, vraag ik altijd of ik op een dichter lijk. Nee, waar lijk ik dan op? De reacties spreken boekdelen. Scholieren hadden niet verwacht dat literatuur ook op die manier verteld kan worden. Of alleen jongeren niet verwachten dat ik stadsdichter ben? O nee, dat heb ik vaak. Ik heb een paar keer gehad dat ik werd aangekondigd als stadsdichter, terwijl mensen langs mij heen keken. Dan doe ik mijn mond open en denken ze: o, nou, dat is wel verrassend. Dat mensen als ik ook kunnen dichten, is wel een vervelende opmerking. De stadsdichter van Rotterdam heeft er ook van last van. Die krijgt vaak te horen: 'doe mij maar een biertje'. Denken ze dat hij de kelner is."
Tilburg heeft sinds 2013 een stadsdichter. Onias mag de eer sinds 2017 op zich nemen. Eind augustus geeft hij het stokje over aan zijn opvolger, A.H.J. Dautzenberg. Allemaal leuk en aardig, maar wat is een stadsdichter eigenlijk? "Bij belangrijke gebeurtenissen schrijf ik een gedicht. Ik word ook weleens uitgenodigd bij openingen om er een andere insteek aan te geven. Ik heb een gedicht geschreven voor de nieuwe uitvaartzaal in een mortuarium. Dat hangt daar nu op een muur. Ook was ik aanwezig bij het afscheid van de oude burgemeester (Noordanus, red.). De gedichten zijn soms scherp, soms humoristisch. Het is mijn visie op de stad."
Er is geen tweehonderd pagina's tellend handboek voor stadsdichters. Onias mag het stadsdichterschap lekker op zijn eigen manier invullen. "Als je een bepaalde passie hebt, krijg je de ruimte om iets te organiseren. Mijn passie is spoken word. Dat is voor mij vrijheid, het heeft niet zoveel regels als sommige mensen vinden dat bij poëzie hoort. Het gaat om het uiten van een boodschap en uitdragen wat in jou zit. Het is heel laagdrempelig." Door middel van les op scholen en het opzetten van een avond voor spoken word in De Nieuwe Vorst bracht Onias de dichtersvorm onder de aandacht in Tilburg.
Als Onias zijn stadsdichterschap moet samenvatten, komt hij met een woord op de proppen. "Avontuurlijk." De Tilburger leerde de stad kennen op een andere manier. "Je leert dat er dingen zijn in de stad, waar je geen weet van hebt. Zoals een schrijverscollectief dat samenkomt in de bibliotheek in Tilburg-Noord. Mensen uit heel de buurt komen daar naartoe. Met verschillende leeftijden en achtergronden en ze schrijven dan en treden op. Meer mensen zouden daarvan moeten weten en komen luisteren naar wat iedereen te vertellen heeft. Zoiets zou in het zuiden van de stad ook kunnen. Misschien gebeurt dat wel, maar weet ik het gewoon niet."

Audrey Tulkens
Meer berichten