vlnr Vic van Daelen, Peer de Graaf, Leon van Egmond en Michael Breukers
vlnr Vic van Daelen, Peer de Graaf, Leon van Egmond en Michael Breukers (Foto: )

The Teatles in De Boemel

Een Tilburgse viermansformatie met het repertoire van die legendarische band uit Liverpool. Ze zijn opgegroeid met de muziek van de Beatles en vanaf het begin echte fans. Ja, zelf leren spelen aan de hand van nummers van de Beatles, geldt voor de toetsenist.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Aan het woord zijn Michael Breukers en Vic van Daelen, beiden lid van The Teatles. Is het een Coverband of een Tributeband?
Breukers:"'Ach, alles wordt tegenwoordig tribute genoemd maar ons gaat het om het repertoire dus wij zijn een coverband." Naast Michael Breukers (toetsenist) en Vic van Daelen (gitaar) spelen Peer de Graaf (cajon, een ritmebox waar hij meestal bovenop zit) en Leon van Egmond (trombone) in The Teatles. En alle vier doen ze, naast hun instrument, zang. Dat wisselt per nummer. Het optreden is op donderdag 15 augustus in het kader van het Wonderdagfestival, in De Boemel.

Hebben ze een vaste playlist? Breukers: "Nee hoor, we spelen nu voor de vijfde keer in Tilburg en je moet niet steeds hetzelfde laten horen."
Van Daelen: "Dit is ook een mooi moment, 50 jaar geleden verscheen Abbey Road."

Lange adem

Spelen ze ook nummers van die elpee? "Jazeker, even denken, Come Together is van Abbey Road, en I want you. Dat spelen we."
Maar de hele elpee met deze band spelen is een project van lange adem. Breukers: "Er staan nummers op die echt geschreven zijn op vierstemmige zang, dus dat vraagt nogal wat. En de nummers lopen vaak in elkaar over, het slotakkoord van het ene nummer is het beginakkoord van het volgende. Dat maakt het gecompliceerd."

Het optreden is buiten op het terras, achter het publiek passeren fietsers en scooters en in de verte de intercity's van de NS. We zitten tenslotte in De Boemel! Eerste nummer: Magical Mystery Tour. Gevolgd door Things we said today. En inderdaad: Come Together. With a little help from my friends. Enzovoorts.

Het publiek vindt het geweldig en zingt mee om te laten horen dat zij die teksten ook kennen. Soms hoor je dus een echo, maar dat is dan het publiek. I want you krijgt een prachtige vertolking van Breukers en Van Daelen. Knap gedaan want hoewel de tekst simpel is, is de zangpartij ingewikkeld.

Met 'Hey Jude' sluiten The Teatles af, en het publiek zingt ingehouden mee. Applaus!

??Gerard ?Sanberg
Meer berichten