Voor het tweede jaar zijn Koningsplein, Katterug en Paleisring het decor, in verband met de werkzaamheden aan de stadskantoren op Willemsplein (foto), Stadhuisplein en Stadhuisstraat.
Voor het tweede jaar zijn Koningsplein, Katterug en Paleisring het decor, in verband met de werkzaamheden aan de stadskantoren op Willemsplein (foto), Stadhuisplein en Stadhuisstraat. (Foto: Audrey Tulkens)

Boekenmarkt met lokale helden

De tweeëntwintigste editie van Boeken rond het Paleis staat zondag 25 augustus in het teken van lokale dichters en schrijvers. Tijdens de grootste boekenmarkt van Zuid-Nederland maakt A.H.J. Dautzenberg zijn debuut als Tilburgs nieuwe stadsdichter. De huidige, Onias Landveld, draagt het stokje aan hem over. Op een podium in een tent op het Koningsplein krijgen schrijvers uit de regio de kans zichzelf aan het publiek te presenteren en ook tussen de kramen wordt het publiek vermaakt met pop-up Street Poetry.

TILBURG - Stichting Cools, de organisator van Boeken rond het Paleis, heeft wederom ruim tweehonderd kramen verhuurd aan boekenverkopers. De laatste jaren trok de boekenmarkt telkens zo'n twintigduizend bezoekers en is daarmee een van Tilburgs grootste publieksevenementen. De markt duurt van 10.00 tot 17.00 uur en is als vanouds gratis toegankelijk.

Tent met podium

Het literaire programma tijdens Boeken rond het Paleis krijgt dit jaar een andere invulling. Tijdens eerdere edities haalde Stichting Cools bekende schrijvers naar Tilburg en speelde dit literaire deel van de markt zich af in de bibliotheek aan het Koningsplein. Nu de bieb is verhuisd naar de LocHal in de Spoorzone, is gekozen voor een tent met een podium op de boekenmarkt zelf. In die sfeervolle ambiance hoopt Cools een groter publiek te bereiken. In de tent vinden de hele dag activiteiten plaats die gratis toegankelijk zijn. Schrijvers uit Tilburg en omgeving mogen zich in de tent presenteren en de tent is de plaats waar Dautzenberg officieel wordt geïnstalleerd. Ook is er een door de Bibliotheek Midden-Brabant verzorgd kinderprogramma.

Kinderprogramma

Om 10.30 uur presenteert een aantal leden van het Schrijversatelier LocHal in de tent op het plein eigen werk. Om 12.00 uur begint daar het kinderprogramma. Kinderen gaan zelf aan de slag met het creëren van hun eigen illustratie op basis van verhalen rond Griekse mythes. In deze workshop gaan ze onder begeleiding van de Tilburgse Illustrator en verbeelder Djenné Fila op een speelse manier tekenen, knippen en plakken om hun eigen mythische figuur te creëren. Samen met de kinderen drukt Djenné het resultaat door een wals en worden ze verrast door het resultaat.

Dautzenberg

Daarna, vanaf 13.30 uur, zijn het podium en de tent de plek waar Tilburg afscheid neemt van stadsdichter Onias Landveld en de nieuwe stadsdichter A.H.J. Dautzenberg op het schild hijst waar hij twee jaar mag blijven staan. Dautzenberg geeft dan een lezing over hoe hij zijn stadsdichterschap gaat invullen. Een van zijn plannen is de ontwikkeling van een nieuw idioom dat past bij Tilburg, bij hem en vooral bij het stadsdichterschap. Jeroen de Leijer (vormgeving) en Frank Crijns (muziek) spelen een rol tijdens de presentatie van de nieuwe stadsdichter en de uitleg over zijn plannen. Ook de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx en de voorzitter van de Stadsdichterscommissie Wilbert van Herwijnen beklimmen het podium.

Lokale helden

Om 15.00 uur is de tent weer beschikbaar voor het vervolg van de 'Tilburgse Galerij' met lokaal talent. Het aanbod is erg divers en Stichting Cools denkt dan ook dat een bezoek aan de tent voor boekenliefhebbers meer dan de moeite waard is.
Zo geven Ruud ten Katen en Maarten Kophoud een staaltje 'acting poetry' ten beste waarbij de grenzen letterlijk tot buiten de tent op het plein worden verlegd. Marc Swerts presenteert er zijn fictie. Monique de Heide houdt een kleine quiz over Parijs naar aanleiding van haar eerder dit jaar verschenen jeugdroman Verdwenen Woorden. Dorethée Sturkenboom vertelt over haar veelgeprezen werk Het boek der geschiedenis. Auteur Rihana Jamaludin, eerder al eens te gast bij Stichting Cools tijdens het evenement Palmen en Pennen, houdt een inleiding over Surinaamse literatuur. Jace van de Ven, oud-stadsdichter, beklimt het podium om er een verhaal over Elvis en Tilburg te vertellen. Bob van Helsdingen brengt een Ode aan Henriette Roland Holst. Doré van Halder verhaalt over haar roman Kiwi Light, waarin ze haar emotionele ervaringen na de emigratie van Nieuw-Zeeland naar Nederland beschreef.

Poetry Circle 013

Tussen de kramen op de boekenmarkt zelf zal een aantal leden van Poetry Circle 013 de hele dag pop-up verrassingsoptredens verzorgen. Street Poetry zogezegd. De 21-jarige Evelien Rothuizen is een van de veelbelovende talenten bij Poetry Circle 013. Monica Dieleman is een dichter, cosplayer en schrijver en noemt zichzelf met liefde een geïmporteerde Tilburger. Tessa Gabriels, ethicus en undercover clown, schrijft met lucht en compassie over de rauwe diepte van het menselijk bestaan. Houda Bibouda doet mensen verlangen naar een strandvakantie in een land waar ze nog nooit geweest zijn. Kunstenares Isis van Geffen schijnt licht op de donkere holtes van het onderbewuste. Jasper van den Bovenkamp is geboren voor het podium. Hij is al een tijd serieus bezig als rapper, maar nu ook als schrijver. In zijn inventieve manier van rijmen en de flow in zijn teksten zijn duidelijke invloeden uit de hiphop te vinden.

Stichting Cools werkt samen met de Bibliotheek Midden-Brabant, lokale boekhandels en de gemeente Tilburg. Voor het tweede jaar zijn Koningsplein, Katterug en Paleisring het decor, in verband met de werkzaamheden aan de stadskantoren op Willemsplein, Stadhuisplein en Stadhuisstraat.

Meer informatie over Stichting Cools en Boeken rond het Paleis is te vinden op:

www.stichtingcools.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten