De oorsprong van het idee is ontstaan omdat er een nieuwe wijk wordt gebouwd in Goirle. Deze wijk gaat vooralsnog Zuidrand heten, vandaar ook de titel van de voorstelling. foto: Marco van den Hout
De oorsprong van het idee is ontstaan omdat er een nieuwe wijk wordt gebouwd in Goirle. Deze wijk gaat vooralsnog Zuidrand heten, vandaar ook de titel van de voorstelling. foto: Marco van den Hout (Foto: Marco van den Hout)

Acteurs Boktor vieren lustrum

Theatergroep Boktor is al een tijdje aan het repeteren voor haar nieuwe voorstelling De Zuidrand, waarmee zij tevens haar eerste lustrum viert. Hoog tijd om eens wat meer te weten te komen over deze voorstelling.

GOIRLE - De oorsprong van het idee is ontstaan omdat er een nieuwe wijk wordt gebouwd in Goirle. Deze wijk gaat vooralsnog Zuidrand heten, vandaar ook de titel van de voorstelling. Regisseur Mike van Amelsfoort vertelt samen met enkele castleden vol passie en enthousiasme over het ontstaan van de voorstelling. "Ik ben naar de website van het bouwproject gegaan om te kijken hoe het project uitgelegd werd en ik had ook oprecht interesse wat voor woningen er komen en hoe het eruit gaat zien. Als je op die website kijkt, zie je echt heel goed dat alles 'verkocht' wordt. Het ziet er allemaal heel gelikt uit en je voelt gewoon de marketing. Alles is perfect."

En dat perfecte roept vragen op bij de inwoners van Goirle, merkte Mike. "Vragen als 'Wie gaan er wonen?', 'Is het voor ons of juist voor mensen buiten Goirle?' en 'Komen er misschien immigranten?'. Het niet-wetende kan een soort angst creëren en dat gegeven heb ik gebruikt om dit in het extreme te trekken in de voorstelling."

Perfecte wijk

De Zuidrand van Boktor is een nieuwe wijk, de perfecte wijk, waarin niks fout is. Alles is tot in de puntjes geregeld. Je kunt alleen maar in de wijk komen wanneer je een test hebt gedaan. Uit deze test blijkt of je slim genoeg bent, geen strafblad hebt, geen ziektes hebt, geen allergieën hebt et cetera. Als er maar niks aan jou als inwoner mankeert; dan zal de wijk perfect blijven en zal alles veilig, gezond en ecologisch zijn. Maar wat gebeurt er als je al deze 'perfecte' mensen bij elkaar op een hoop gooit? Kunnen zij al die perfectie verdragen?

"Er zitten verschillende verhaallijnen in het stuk. In een van die verhaallijnen komt een gezin in De Zuidrand wonen, waarvan de jongste zoon lijkt af te wijken van de norm. De wijk valt daarover en die ziet dat als een smet. Zij vragen zich af of hij de test wel echt heeft gemaakt. Er komt druk op dat gezin te staan. Dit is een van de verhaallijnen in het stuk. De andere verhaallijnen mag je als bezoeker zelf ervaren tijdens de voorstelling."

Het verhaal wordt niet serieus en zwaar gebracht, maar juist heel absurd en licht. "Je denkt als kijker vaak 'Bestaan dit soort mensen?' en ja, die bestaan echt. Het wordt natuurlijk allemaal onder een vergrootglas gelegd, maar als je goed nadenkt, ken je allemaal wel zulke personen."

Het spel is realistisch en naturel en de situaties zijn absurd en vreemd. Het is een lichte voorstelling; geen zwaar stuk. "Je gaat – hopelijk – met een lach naar buiten. Er zit echter wel een serieuze ondertoon in. Het schuurt absoluut en dat maakt het spannend en interessant. We laten het publiek zien dat dit de wereld is waarin we leven; het publiek wordt als het ware een spiegel voorgehouden." Het is volgens regisseur Mike van Amelsfoort een perfect zomerstuk, omdat het een beetje benauwend is, maar zeker ook verfrissend.

Leeftijdsverschil

Het is voor Boktor de eerste keer dat er zo'n groot leeftijdsverschil zit tussen de spelers en er zitten nu ook meer jonge spelers in de voorstelling. "We zijn met Boktor een nieuwe weg ingeslagen. We hebben besloten dit jaar maar één voorstelling te spelen en ons daarop te focussen, in plaats van drie of vier. Zo wordt het kwalitatief beter; de spelers zijn ook op auditie geweest, dat was voorgaande jaren niet. Je merkt het verschil in kwaliteit van spelers én het niveau gaat sneller omhoog." De spelers zijn dan ook heel blij om dat straks te kunnen laten zien aan het publiek.

De voorstelling is een afwisseling tussen tekst en fysiek theater. "Dat maakt het heel dynamisch en sfeervol. We hebben zelfs livemuziek! Zangeres Steffie Zandkuijl zal live zingen tijdens de voorstelling. De voorstelling onderscheidt zich hiermee van andere theaterstukken. Er worden veel vormen van theater aangeraakt en dat is nieuw en bijzonder. Voor iedereen zit er wel iets in!"

De Zuidrand is te zien op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus in Cultureel Centrum Jan van Besouw en wordt gespeeld door Mark van Amelsvoort, Rob van Amelsfoort, Dave van Bale, Robin Brugman, Petra Brun, Chantal van Erve, Eva Groenen, Judith van der Heijden, Kelly Heijmans, Kim van Ostaden Bertens, Nicole Schellekens, Chantal Schetters, Jose Verhoeven, Ties Wouters en Steffie Zandkuijl. Kaarten zijn te reserveren via www.janvanbesouw.nl.

Audrey Tulkens
Meer berichten