Paul Kil aan zijn bureau in ETZ
Paul Kil aan zijn bureau in ETZ (Foto: )

Paul Kil helpt nierpatiënten

Paul Kil (64), uroloog in het ETZ Tilburg, weet alles van nierfalen en de ellende die patiënten kunnen ondergaan. Buiten zijn eigenlijke werk in het ETZ wil hij met de Stichting DutchStone een belangrijk project in Suriname gaan realiseren. Om de bevolking bewust te maken van urologische problemen en hen te helpen deze te voorkomen is een informatie- en preventieproject opgezet.

Door Jan Loonen

TILBURG - "We focussen ons op de preventie van nierschade (vaak ten gevolge van nierstenen en urineweginfecties), van prostaatkanker (door vroegdiagnostiek bij mannen te verrichten) en bij ongewild urineverlies (bijvoorbeeld ten gevolge van bevallingen). De stichting heeft niersteenvergruizers ter beschikking gesteld en operationeel gemaakt in Suriname, in Nepal en in Gambia, alle landen met veel niersteenpatiënten. Recent is in Suriname in het Academisch ziekenhuis Paramaribo (AZP) een laserapparaat geïnstalleerd voor behandeling van stenen. Het personeel en artsen zijn in Nederland opgeleid, zodat nu de niersteenchirurgie kwalitatief vergelijkbaar is met de zorg in Nederland. De eerste operaties zijn inmiddels succesvol uitgevoerd en gebleken is dat de behoefte groot is."

Paul Kil benadrukt, dat preventie het nieuwe genezen betekent. "Daarbij gaan we er van uit - door opleidingen te verzorgen van basisartsen tot urologen - dat zij het voortaan zelf kunnen in Suriname. Ik werk graag samen met de Surinaamse arts Jimmy Fernandes, die ter plaatse de 'werkvloer' organiseert, terwijl ik voor de apparatuur heb gezorgd. We focussen ons op de preventie van nierschade. Hiertoe zullen wij meerdere informatieavonden en een gezondheidsmarkt organiseren met lokale ondersteuning door o.a. de Prostaat Kanker Stichting en SkinGlanz. Geïnteresseerden zullen door deskundige zorgverleners (diëtisten, artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten) geïnformeerd worden. Hiernaast bestaat de mogelijkheid de bloeddruk, bloedsuiker en PSA- waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) te laten bepalen om vroegtijdig hoge bloeddruk, suikerziekte en eventueel prostaatkanker op het spoor te komen."

Voor de ondersteuning van dit project wordt er op zaterdag 21 september een feestelijke benefietavond gehouden in Hotel & Restaurant De Druiventros. Paul Kil hoopt tussen de 15 en 20.000 euro po te halen. De avond begint om 17.30 uur met een aperitief, met aansluitend een viergangendiner en een feestavond met classic live muziek door Love Shack. Deelname kost 95 euro, waarvan het grootste gedeelte van de opbrengst voor het goede doel is. Gedurende de afterparty wordt een veiling gehouden waarvan de opbrengst geheel naar het goede doel gaat. Het doel steunen kan via Stichting Dutchstone, IBAN NL51RABO0168949954.

Paul Kil is de voorzitter van de stichting. Vanwege zijn langdurige inzet voor de urologische zorg in Suriname is hij in november 2017 aldaar benoemd tot ridder in de orde van de Gele Ster, een hoge Surinaamse orde van verdienste.

Audrey Tulkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden