Merel de Knegt, ud-Nederlands kampioene 10 kilometer en ambassadeur van de Tilburg Ten Miles ladies run, en Iris Rijsdijk, samen in het Team Iris
Merel de Knegt, ud-Nederlands kampioene 10 kilometer en ambassadeur van de Tilburg Ten Miles ladies run, en Iris Rijsdijk, samen in het Team Iris (Foto: )

Team Iris loopt TTM voor de Hersenstichting

10 jaar geleden liep Iris Rijsdijk de 10 kilometer bij de Tilburg Ten Miles. Gezond, fit, 10 jaar jonger. 1 september 2019 gaat ze dat opnieuw doen, met 12 leden van Team Iris. Vriendin Merel de Knegt, oud-Nederlands kampioene 10 kilometer en ambassadeur van de Tilburg Ten Miles ladies run, doet ook mee. Merel (40) loopt geen wedstrijden meer, maar voor haar vriendin Iris maakt ze graag een uitzondering.

Door Jan Loonen

TILBURG - Iris (39): "het is een grote uitdaging voor mij. Met deze actie wil ik aandacht vragen voor NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Ik wil laten zien dat het echt beter kan gaan. En zo anderen met NAH wat hoop geven. Mijn grootste wens is dat er effectieve behandelmethoden worden gevonden voor NAH. Zodat de boodschap niet langer is: deal with it. En daarom loop ik voor De Hersenstichting. Daarom wil ik met mijn actie geld inzamelen voor onderzoek naar effectieve behandeling."

Hersenvliesontsteking

Iris verhaalt op de website over haar hersenvliesontsteking.

"Het is 15 oktober 2013. 's Avonds na een vergadering rijd ik naar huis. Dichte mist. Ik voel me raar, duizelig. Ik heb mezelf al op mijn wang geslagen, blijf er nou eens bij! Ik kan me maar niet concentreren, lijk telkens weg te zakken, maar ik haal het. Als ik uit de auto stap, val ik bijna om. Ik kruip de trap op en ga met mijn kleren nog aan in bed liggen. Paniek, wat is er aan de hand? Ik word ziek. Steeds zieker. Zie alles dubbel. Ik ben 6 maanden zwanger van ons tweede kindje.
Ik blijk een hersenvliesontsteking te hebben. Het is een virus. Geen behandeling mogelijk. Alleen pijnstillers. Ik slaap zoveel mogelijk en lig wakker met mijn ogen dicht. Alle prikkels zijn teveel. Mijn hoofd doet zo'n pijn. Uiteindelijk wint mijn lijf het van het virus. Maar ik herstel niet. Ik blijf moe, lig het grootste deel van de dag op bed. Raak van alles overprikkeld en heb heel veel hoofdpijn.

Baby

Onze zoon Siep (5) wordt gezond geboren. Wat een geluk! Maar ons leven staat op zijn kop. Een gezin met een peuter en een baby en ik ben uitgeschakeld. Niets is meer vanzelfsprekend. Buiten wandelen? Lekker rustig zou je zeggen, maar ik moet een zonnebril op tegen het daglicht. Verkeersgeluiden komen keihard binnen. Vogels fluiten veel te hard en ook nog door elkaar, het is gekmakend. Ik raak van alles overprikkelt, hoofdpijn, terug naar bed."

Niet-aangeboren hersenletsel kan ontstaan door een oorzaak van buitenaf, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk, een klap op iemands hoofd of door een val van een trap. Dat wordt traumatisch hersenletsel genoemd. Hersenletsel kan ook ontstaan doordat er in de hersenen iets mis gaat, bijvoorbeeld een bloedvat dat knapt in de hersenen of een propje dat in de bloedbaan van de hersenen vast komt te zitten. Dit wordt niet-traumatisch hersenletsel genoemd.

"Ik ben nu zes jaar verder. Een lange tocht langs artsen, revalidatie, het alternatieve circuit achter de rug. Het gaat steeds een beetje beter. Thuis gaat het inmiddels best goed. Ik draai mee in ons gezinsleven met Siep en Joep (7) en mijn man Michiel (44). Ik werk een paar uur per week en ik sport weer. Dat kan, als ik maar genoeg rust neem."

"Ik heb ervaren hoe het is als je leven van de een op de andere dag anders is. En hoe belangrijk je hersenen zijn! En het erge is, het kan iedereen overkomen."

Op de website actie.hersenstichting.nl/team/team-iris, is te zien hoe kan worden gedoneerd. Iris hoopt dat ze uitkomen op 10.000 euro.

actie.hersenstichting.nl/team/team-iris

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden