Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Mijn vriend heeft achter mijn rug om gehandeld. Nou heb ik maar een klein rugje, maar het is hem toch gelukt mij te verrassen. Mijn Noorse vriendin is zonder dat ik het wist naar Nederland gevlogen voor mijn verjaardag. Dat ze me een dag geblokkeerd had op alle social media omdat ik anders zou zien dat ze in Amsterdam was, heb ik haar vrij snel vergeven. Ze is wel eens vaker in Amsterdam geweest, maar de pracht en praal van het zuiden van Nederland heeft ze nog nooit meegemaakt.

Wanneer iemand voor het eerst naar ons appartement komt, heb ik twee angsten. "Is het hier wel schoon genoeg?" want mensen zouden hun mening over mij zomaar kunnen veranderen wanneer er stof op de vloer ligt, en "vinden ze Johan de kat aardig?" Dat zijn de twee eerste indrukken die er voor mij toe doen. Nu was ik natuurlijk nergens van op de hoogte, dus ik heb het appartement niet kunnen poetsen en Johan geen instructies kunnen geven. Gelukkig kent mijn vriend mij als geen ander. Hij kent mijn drie grootste irritaties: champignons (want waarom zou je die squishy dingen eten) en rommel in huis. Hij had het appartement van boven tot onder gestofzuigd, opgeruimd, gepoetst en klaargemaakt alsof VT Wonen langs zou komen en foto's zou nemen. En gelukkig wist Johan zich te gedragen en werden mijn vriendin en hij al snel dikke vrienden.

Ze was een heel weekend in Tilburg, maar de eerste avond kon het leven ons niet lijen en bleven we lekker thuis. Mét kaasblokjes en een Hollandse snackmix. Hoe normaal frikandellen, bamiblokken en bitterballen ook voor mij zijn, voor niet-Nederlanders is dit een wereld die opengaat. Net zoals de Piushaven voor mij niet zo heel bijzonder is, maar zij dacht dat ze in een sprookje terecht was gekomen. Ik vergeet soms wel eens dat Tilburg een inhaalslag aan het maken is op het gebied van architectuur, natuur en bijzondere plekjes. De puistende puber die we waren, zijn we allang niet meer. We zijn op weg een Miss Universe te worden. Al blijven de woorden 'Kruikenzeikers' en 'Kruikenstad' afschuwelijk. En leg dat maar eens uit in het Engels, 'Jarpissers'.

Jacky Eickes
Meer berichten