Roodharigen uit allerlei landen waren aanwezig. Tsjechië, Engeland, Oostenrijk. Zwitserland, Duitsland, Australië (!), Denemarken, Ierland.
Roodharigen uit allerlei landen waren aanwezig. Tsjechië, Engeland, Oostenrijk. Zwitserland, Duitsland, Australië (!), Denemarken, Ierland. (Foto: )

De Redhead Days in zonnig Tilburg

Heel veel roodharigen met heel veel verschillende kleuren rood in het centrum van de stad, want het waren de Redhead Days! Voor de veertiende keer vierden een groot aantal roodharigen gezamenlijk hun anderszijn. De afgelopen jaren in Breda, maar nu was het in Tilburg. De roodste stad van het land, eventjes.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Hoeveel roodharigen zijn er wereldwijd? Tussen de één en twee procent van de wereldbevolking. In Azië minder en in Schotland het meest. In Nederland is het 2,43 procent van de bevolking. Roodblonde krullenbol Gijs Akerman van EenVandaag weet dat precies, want hij heeft voor zijn presentatie zijn EenVandaag-panel ingeschakeld. 25.000 reacties kreeg hij op zijn vragen, waaronder 1000 van roodharigen.

Gijs vertelt zijn verhaal in de LocHal. Erg op zijn gemak, zegt hij, want: "Tja, het voelt alsof ik onder ons ben, met dit publiek van roodhoofden. Mijn clan!" Er komt dan ook een vrolijke wisselwerking op gang tussen de spreker en het publiek, met enthousiaste reacties op de feiten en vooroordelen.

Doet het iets met je, dat rode haar? Ja ja ja! Grote overeenstemming onder het publiek: "Het is belangrijk voor je identiteit", "het maakt je tot wie je bent", wordt geroepen. Gijs vindt dat zelf ook. Hij laat een klassenfoto van groep 8 zien waarop hij in het midden van de eerste rij zit: de enige roodharige in de hele groep. Werd hij gepest? Gijs niet, maar 60 procent van de roodharigen wel, blijkt uit de enquête. Gijs heeft ook weleens een andere kleur haar gewenst en uit voorzorg tegen pesten begon hij veel te praten en mensen te pleasen.

Een pikant feitje gaat over de speculaties dat roodharige vrouwen erg actief zijn wat betreft seks. Veel mensen denken dat, maar klopt het? Het publiek denkt van niet, maar dan komt de dia waarop staat dat uit onderzoeken blijkt dat dat wél zo is: roodharige vrouwen hebben meer seks dan blonde of bruinharige. Besmuikt gelach en hilariteit in de zaal! En waar komt het vandaan, dat rode haar? Ligt het aan een gen van de Neanderthalers, zoals wel gedacht wordt? Alweer: ja.

De Redhead Days zijn erg internationaal, de bezoekers komen echt van all over the world. Op de camping in het Spoorpark is een rij tenten opgezet (jawel: tipi's!) voor roodharigen uit allerlei landen. Tsjechië, Engeland, Oostenrijk. Zwitserland, Duitsland, Australië (!), Denemarken, Ierland.

David, uit Duitsland: "Je ziet hier mensen die je één keer per jaar ontmoet, echt gelijkgestemden. Straks, als we weggaan, spreken we af voor volgend jaar. Het is echt een mooie ervaring, zoveel mensen met dezelfde achtergrond, zeker als je jong bent."

Audrey Tulkens
Meer berichten