Nieuwe tenues ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Biljartgroep Vredesparochie.
Nieuwe tenues ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Biljartgroep Vredesparochie. (Foto: Biljartgroep Vredesparochie)

Biljarten: simpel, maar niet makkelijk

Eén voor één druppelen ze binnen: de leden van Biljartgroep Vredesparochie. Klaar voor hun bijna dagelijkse training. Rustig is het allerminst, iedereen praat honderduit. "Biljarten, een stiltesport? Nou, bij ons niet. Hier is er altijd reuring in de tent".

Door Theo van Etten

TILBURG - Nippend aan zijn biertje vertelt secretaris Frans Kuijpers over 'zijn' cluppie. "Onze leden zoeken vooral een leuk tijdverdrijf. En je kunt hier bijna alle dagen van de week terecht." Biljartgroep Vredesparochie is een onderdeel van de KBO, de Katholieke Bond voor Ouderen - "Nou, laat dat katholieke er maar af", grapt Frans. De leden zijn voornamelijk gepensioneerde wijkbewoners of mensen die arbeidsongeschikt zijn geraakt. Vijf teams doen mee aan de Tilburgse KBO-competitie, waarvan de wedstrijden in de wijkcentra van de verschillende clubs worden afgewerkt.

Frans: "Het mooie van biljarten is dat iedereen gelijke kansen heeft. We spelen met handicaps, dat wil zeggen dat een betere speler simpelweg meer punten moet maken om te winnen." Maar hoewel plezier voorop staat, moet hij toegeven dat het er weleens stevig aan toe gaat. "Sommigen zijn heel fanatiek en kunnen niet zo goed tegen hun verlies. Maar die roepen we tot de orde. Na afloop van de wedstrijd geef je de tegenstander gewoon netjes een hand, dat hoort er nou eenmaal bij."

Concentratie

Volgens voorzitter Gerrit van der Steen is biljarten een uitermate geschikte activiteit voor ouderen, omdat het de hersens actief houdt: "In de basis is het een simpel spelletje, maar alles draait om concentratie. Vandaar die stilte tijdens wedstrijden. Iedereen krijgt de ruimte om zijn eigen spel spelen en wordt daarbij niet gestoord."

Door de week trainen de leden in het eigen clubhuis. Frans: "We spelen vriendschappelijke potjes tegen elkaar. Gewoon op tijd: twintig cent in de automaat en als de zoemer gaat is het volgende paar aan de beurt. Tijdens het spel wisselen we kennis uit. Degenen die niet spelen, zitten samen aan tafel voor een goed gesprek. Nou ja, dat is over het algemeen meer slappe zèèver natuurlijk."

Nieuwe tenues

Dit jaar bestaat Biljartgroep Vredesparochie vijfentwintig jaar. Een mooi moment om de leden van nieuwe wedstrijdtenues te voorzien. De clubkas schoot te kort maar de KBO, een aantal leden en een barvrijwilligster sprongen bij.

"En vergeet de eigenaren van metselbedrijf Haans niet, van wie hun vader en opa Michael al jaren bij ons speelt. Zij deden een flinke duit in het zakje, daar zijn we echt heel blij mee", aldus Gerrit .

Wil je kennismaken met de mensen van deze biljartgroep? Op dinsdag, woensdag en vrijdag kan je terecht in het clubhuis aan de Jacob Romanstraat 4. Ook is er de mogelijkheid om jeu de boules of bingo te spelen. Neem vooraf contact op met Frans Kuijpers, telefoon: 013 – 5430812 of e-mail:

f.a.a.kuijpers502@home.nl.

Theo van Etten
Meer berichten