Modelvliegers uit Nederland en België gaan in drie manches uitmaken wie dit jaar de grote cup mee naar huis mag nemen.
Modelvliegers uit Nederland en België gaan in drie manches uitmaken wie dit jaar de grote cup mee naar huis mag nemen. (Foto: )

Spectaculair vliegschouwspel om Funrisecup in Goirle

Elektromodelvliegclub Nieuwkerk houdt op 8 september vanaf 12.00 tot 17.00 uur een vliegshow en vliegwedstrijden op vliegveld Mini-airport Nieuwkerk aan de Aalsedijk in Goirle.

Door Jan Loonen

GOIRLE - Er is te zien wat modelbouwvliegers allemaal met hun vliegtuigen kunnen. De entree is gratis en men kan genieten van een wedstrijd en vele demonstraties. Ook voor kinderen is het een aantrekkelijk schouwspel.

Gedurende de middag is er een Fly-by van een Harvard van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vluchten. De piloot zal enkele rondjes cirkelen boven het vliegveld. De Harvard was in juni nog te zien op de Luchtmachtdagen in Volkel.

Modelvliegers uit Nederland en België gaan in drie manches uitmaken wie dit jaar de grote cup mee naar huis mag nemen. De modelvliegtuigen worden met een elektromotor op hoogte gebracht. Nadat de motor is uitgezet wordt er een zweefvlucht gemaakt van 10 minuten. De vliegtuigen starten in een groep van ongeveer vijf steeds één minuut na elkaar.

Tijdens de vlucht moeten de piloten bijzondere verrichtingen laten zien. In de eerste manche bestaat de bijzondere verrichting tussen de 4e en 5e minuut uit het maken van zoveel mogelijk loopings. Tijdens de tweede manche wordt er onder een limbolint door gevlogen en tijdens de laatste moet er een tempexpaaltje kapot gevlogen worden. Tot slot moeten de vliegers steeds proberen hun vliegtuig precies op de 10e minuut op een landingsstip te doen landen.

Demonstraties

Tijdens de vliegshow laten verschillende piloten van 14.00 tot 16.00 uur zien wat er met de verschillende modellen mogelijk is.

De demonstraties worden gevlogen door gastvliegers en leden van de Goirlese vereniging. Er wordt demo gevlogen met grote en kleine elektro aangedreven zwevers, met motormodellen zoals boven en onderdekkers, dubbeldekkers enzovoort. Uit enkele modellen zullen parachutes worden gegooid.

Bezoekers kunnen eveneens genieten van het zeer moeilijke vliegen met helikopters.

Door loten te kopen dingen de bezoekers mee naar de prijs van een ballonvaart, die beschikbaar wordt gesteld door de Rooi Pannen.

Slecht weer

Mocht het op 8 september te slecht weer zijn, dan wordt er uitgeweken naar 15 september. Hier wordt dan tijdig publiciteit aan gegeven via de website www.emvcnieuwkerk.nl . Hier is nog veel meer informatie te vinden over de vliegclub.

Audrey Tulkens
Meer berichten