In 1933 gebouwde woningen, een met een voortuintje en twee aan de straat. Architectuur van Jos. Donders. Ze staan niet op een monumentenlijst. info: www.heemkundekringtilburg.nl
In 1933 gebouwde woningen, een met een voortuintje en twee aan de straat. Architectuur van Jos. Donders. Ze staan niet op een monumentenlijst. info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week: Tivolistraat

Notaris E.J. Hoekx-Bronsgeest gaf opdracht voor deze drie eengezinswoningen aan de Tivolistraat. Donders ontwierp ze in traditionalistische stijl, waarbij de voorkeur werd gegeven aan natuurlijke materialen als hout, baksteen en natuursteen. Gesloten gevels met verticale vensters en hellende daken. Nummer 12 onderscheidt zich door zijn ronde garagedeur en loggia.

TILBURG - In de zandstenen voordeurdorpel van nummer 14 zijn nog de sporen te zien van een Duitse tank die op het einde van de Tweede Wereldoorlog hier op de vlucht wilde slaan voor de vijand en daarbij iets te snel zijn draai wilde maken.

Toen deze woningen gebouwd werden heette het hier nog Bosscheweg. Sinds eind jaren zestig is de straat omgedoopt in Tivolistraat. Tivoli was een plaats in Italië die bekend stond om zijn lusttuinen. Er heeft vroeger aan deze Bosscheweg een herberg Tivoli gestaan met een 'plaizirbosch'. Maar hier tegenover deze drie woningen stond tot 1965 ook een Villa Tivoli. Deze villa had eind negentiende eeuw van de eigenaars, de familie Swagemakers, de naam Tivoli gekregen. Sinds de jaren twintig was hier het hoofdgebouw van de R.K. Leergangen gevestigd. Het pand bood toen ook onderdak aan de toenmalige rector van deze Leergangen, Mgr. Goossens.

Audrey Tulkens
Meer berichten