Het team bestaat pas sinds januari 2019 en is sinds mei echt gericht bezig met deze WTG
Het team bestaat pas sinds januari 2019 en is sinds mei echt gericht bezig met deze WTG (Foto: )

Zilver op de World Transplant Games

In Newcastle (Engeland) hebben de Tilburgers Hester Elisen, Stan Kwakman en de Tilburgse bondscoach Robin Simons zilver gewonnen met voetbal op de WTG.

NEWCASTLE/TILBURG - Na enkele maanden voorbereiding, het team bestaat pas sinds januari 2019 en is sinds mei echt gericht bezig met deze WTG, was het maandag 19 augustus de dag dat na Nederland ook de rest van de wereld kennis ging maken het andere Oranje.

Al snel was duidelijk dat zowel Frankrijk als Groot Brittanië 2 afhankelijk waren van enkele goede spelers. Deze wedstrijd werd door de Fransen met 1-0 gewonnen. Nu was het aan de Nederlanders om te laten zien wat ze in huis hadden. Frankrijk werd helemaal zoek getikt de eerste helft. De Nederlanders domineerden de wedstrijd en na 4 minuten was het al raak. 1-0. Nog voor de rust werd de score verdubbeld.

Na de rust was het spelbeeld hetzelfde. In de voorlaatste minuut werd het 2-1. Maar na de aftrap was het alweer 3-1. Weer een mooie aanval en die goed werd afgemaakt. 3-1 eindstand.

Gelijk na deze wedstrijd moesten onze landgenoten tegen GBR2. Een fysiek ietwat smerige ploeg die onterecht op 1-0 kwam, volgens de bondscoach. Ze kregen kans op kans. Helaas werd er niet gescoord. Ondanks dit verlies werd Oranje eerste in de groep waardoor ze in de halve finale tegen Italië moesten spelen.

Nog voor de wedstrijd begon kwam de Italiaanse coach naar de Nederlandse coach toe om te melden dat de Nederlands de finale wel gingen halen en dat zij heb zouden supporteren. Tegen Italië was een kopie van de wedstrijd tegen Frankrijk.

Nederland scoorde in de 4e en 8e minuut weer de 1-0 en 2-0, waarbij gezegd moet worden dat de 2-0 de mooiste aanval was van heel het toernooi. Binnen 3 passes heel Italië zoek spelen en dan lekker afronden. Italië kreeg nog een strafschop die erin ging, maar eigenlijk was er weinig aan de hand.

Zoals verwacht stond GBR1 Nederland op te wachten in de finale. Voor aanvang van de wedstrijd toch van de speelwijze afgeweken en in plaats van het het 2-2-1 systeem overgestapt op het 3-1-1. Dit ook omdat de blessures hier en daar parten gingen spelen.

Waar de Britten in de poule makkelijk scoorden (9-0 tegen Finland en 8-0 tegen Italië) was dat tegen Nederland wat moeilijker. 0-0 met rust. Toch waren de Britten die het net vonden, 5 minuten voor tijd. Nog 2 minuten alles op alles. De keeper ging zelfs in de spits. Na een corner ging Engeland er vandoor en werd er in het lege doel de 2-0 gemaakt.

Audrey Tulkens
Meer berichten