Rinus Kooij en Trees De la Marche genieten aan het werk tussen de dahlia’s.
Rinus Kooij en Trees De la Marche genieten aan het werk tussen de dahlia’s. (Foto: )

'Als je goed luistert, hoor je de stilte'

Tussen een drukke autoweg en een woonwijk in het westen van de stad ligt een ware lusthof. Waar 'bewoners' genieten van hun bloemen en planten en waar een vlinder spontaan op je schouder fladdert. Dahlia & Volkstuinvereniging 'Flora' is een wereldje op zich.

Door Theo van Etten

TILBURG - "Het is een soort mini-samenleving hier", grijnst Rinus Kooij. Hij is sinds vijf jaar de trotse bezitter van een flinke moestuin met tuinhuisje. Uiteraard heeft hij ook een aantal dahlia's in zijn tuin, want dat is verplicht. De groenten ogen fris en Rinus' perceeltje ligt er keurig bij. "We willen het hier graag netjes houden, ook voor de bewoners in de omtrek. Daarvoor hebben we wel wat regels opgesteld, ja. Maar het is ook mooi dat iedereen zijn eigen stijl kan hanteren. De uitstraling van een tuin zegt vaak iets over het karakter van de gebruikers."

Biologisch

Zo kom je tijdens een wandeling over het complex een veelheid aan tuinsoorten tegen. Van de standaard aangeharkte perkjes tot geordende vierkante bakken volgens het 'square foot gardening'-principe. Ook vind je er 'natuurlijke' tuinen waarin alles ongerept door elkaar lijkt te groeien. Rinus: We heten dan wel Flora, maar we geven graag iets terug aan de plaatselijke fauna. Tuinieren gebeurt hier honderd procent biologisch, dus je moet niet raar opkijken als de muizen aan je boerenkool hebben zitten knabbelen. Maar gelukkig houd ik altijd nog meer over dan we zelf gebruiken. Daar zijn onze vrienden en kennissen dan weer blij mee."

Chat Noir

'Bloem van de armen' werd de dahlia ooit genoemd. Van oudsher is het een typische 'boerenbloem' die tussen de gewassen werd geplaatst. Ook werden er vaak kerken mee versierd, reden voor frater Silvius Mutsaers om in 1948 een dahliavereniging op te richten. Tegenwoordig is Flora een actieve vereniging met 140 leden in de leeftijd van 14 tot 92 jaar. Volgens vrijwilliger Frans Simons komen veel leden eerder voor de sociale contacten dan om het pure tuinieren. "Tijdens onze gezamenlijke koffie-uurtjes zitten er wel veertig mensen. Dan wisselen we niet alleen kennis en ervaring uit, maar vragen we ook hoe het met iedereen gaat."

Trees De la Marche komt hier vooral voor de rust en het aanzicht van haar bloemen. "Hoor die stilte hier, daar word ik heel blij van." Trees kweekt al dertig jaar dahlia's met klinkende namen als Chat Noir, Eveline en Edison. "Het een dankbare plant. Hoe meer je plukt, des te meer bloemen zij teruggeeft."

Open dag

Op 8 september houdt Flora haar jaarlijkse open dag. Iedereen is dan uitgenodigd om het complex aan de Baroniebaan te bezoeken en naar de prachtig bloeiende dahlia's te komen kijken. Ook is er de mogelijkheid om voor een klein bedrag een waardebon te kopen, waarmee je de komende maand elke week een bosje dahlia's mag komen plukken. Maar wees er snel bij want op is op!

Theo van Etten
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden