Apies Hasman (rode handschoenen)  incasseert en deelt uit. foto: Cindy Donders
Apies Hasman (rode handschoenen) incasseert en deelt uit. foto: Cindy Donders (Foto: CINDY DONDERS)

Teamsmits back on track

De leden van sportschool Teamsmits vormen eigenlijk een soort familie, volgens eigenaar en trainer Joey Smits. Ze kennen elkaar en ze helpen elkaar en zo hoort het ook want zo word je beter. De school heet niet voor niets Teamsmits. Ze zijn een team, ze kennen elkaar en ze helpen elkaar naar een hoger niveau toe.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Sinds een paar maanden zit de sportschool van Joey back on track in de Dijksterhuisstraat in Tilburg-Oost. Daarmee is hij vertrokken uit zijn natuurlijke habitat, Tilburg Noord. Dat vertrek was niet vrijwillig. Aanvankelijk had Joey toestemming gekregen voor zijn sportschool, maar later bleek dat niet te kloppen met het bestemmingsplan en liet de gemeente weten dat hij ergens anders heen moest. Maar waar? Goede raad was duur en het lukte maar op het nippertje om tijdig een andere locatie te vinden. Joey: "Het was echt kantje boord. De ene dag kreeg ik de sleutel van dit gebouw en de volgende dag moest ik de sleutel van het oude gebouw inleveren, zo krap was het.Maar we hebbenhet wel gered, dus." Gelukkig is de nieuwe locatie redelijk dicht bij Tilburg Noord en makkelijk te fietsen.

Uit Oslo?

De leden komen eigenlijk uit alle hoeken en gaten van de stad, volgens Joey: "Ja zeker, veel jongeren uit Noord dus want daar liggen tenslotte mijn roots want daar heb ik al die jaren gezeten, maar ze komen ook uit andere wijken hoor. En van verder weg! Berkel-Enschot natuurlijk, maar dat is vlakbij. En uit Goirle, of Udenhout. Maar ook uit Geldrop. En Oslo." Eh, Oslo, als in Noorwegen?
"Ja, die komen elke vakantie hier trainen, dat is wel apart maar ik heb ook leden in Italië, dat is nog verder weg. Die combineren dan een vakantie met trainingen bij mij."
Joey zelf is ook een echte international: "Ik heb eigenlijk wel over de hele wereld wedstrijden gevochten. Natuurlijk ook in Thailand want ja, het gaat hier tenslotte om Muay Thai. Nou, dan moet je ook naar het homeland Thailand om te trainen en kennissen op te doen en wedstrijden te draaien."

Divers publiek

Dat klinkt allemaal erg strijdlustig, maar je hoeft niet per se te willen vechten om bij Teamsmits terecht te kunnen. Je kunt ook gewoon lekker komen trainen. Joey: "Iedereen kan hier terecht en dat kun je ook zien aan het publiek. We zijn er voor jong en oud, jongens en meisjes, dik en dun, alle kleuren van de regenboog en alle nationaliteiten, voor beginners en gevorderden. Als je wilt sporten, hier kan het."
Beginners, dat betekent kickboksen voor kinderen vanaf 4 jaar? "Zeker. Ach, je moet het wel in perspectief zien, dat is vooral spelend trainen. Vroeger zaten kinderen op judo, een soort van stoeien was dat. Heb ik zelf ook gedaan. Nu is het dus kickboksen. Is ook wel stoer toch?"
Maar het is niet alleen Muay Thai en kickboksen wat de klok slaat. Gewoon fitness kan ook in de zaal met apparaten. Of gewoon boksen. Of personal training. Of sportblessuremassage. Wel opmerkelijk, de sportschoolwereld kenmerkt zich de laatste jaren door steeds grotere ketens met zalen vol dreunende muziek en glimmende apparatuur, maar evengoed is er dus ruimte voor een individuele, plaatselijke sportschool op basis van het talent van één man. Want talent heeft Joey: hij is Nederlands kampioen K-1 en Full Muay Thai en in die laatste discipline is hij zelfs wereldkampioen. Ook commercieel is het te behappen. Joey grinnikt: 'We hebben ongeveer 300 leden en als iedereen zijn contributie op tijd betaalt, dan lukt het wel."

Niet alleen vormen de leden een soort van familie, sportschool Teamsmits is zelf ook een soort familiebedrijf.

Familiebedrijf

Tijdens het gesprek met Joey in de kantine is het een komen en gaan. Ondertussen bemenst zijn moeder Els de bar. Een tafeltje verder zit zijn vrouw Natascha met hun één jaar oude zoontje Jax op schoot, rustig met zijn vader te praten. Jax is de reden dat Joey dit jaar zijn bezoek aan Thailand heeft overgeslagen. Als je vrouw moet bevallen ga je niet naar de andere kant van de wereld om een partijtje te matten. Zo hoort het óók, in een familie.

Go hard or go home

Terwijl een deel van de Tilburgers zondag 1 september de straat op is gegaan om 16 kilometer te hardlopen en een ander, veel groter deel om hen daarbij aan te moedigen, is de sportschool die zondag het toneel van het toernooi Go Hard or Go Home. De wedstrijdvechters zijn zowel van Teamsmits als van andere scholen en uit andere steden en zelfs uit Italië. Vanaf 13.00 uur gaan ze elkaar te lijf in de ring, en als je jonger bent dan zestien jaar: met hoofd- en scheenbescherming. Precies zoals Joey vertelde is het een divers gezelschap: jongens en meisjes, van alle leeftijden, in alle kleuren van de regenboog.
De discipline is Muay Thai en het gaat er hard maar sportief aan toe, onder deskundig toezicht. De vechters zijn ook zeer gedisciplineerd in hun optreden. Ze groeten ceremonieel de zaal in vier richtingen, ze groeten elkaar en de trainer en coach van de tegenpartij. En na het gevecht, als de winnaar bekend is gemaakt, omhelzen ze elkaar kort. Goed gevochten! De gevechten gaan over twee of drie ronden van enkele minuten, in verschillende gewichtscategorieën. Op de foto de winnaar van de style-prijs Apies Hasman. Hij incasseert een stoot en deelt tegelijk een low kick uit. In ronde twee wint hij op knock out!

Na een intensieve middag onder het motto: Go Hard, geldt voor iedereen: Go Home!

Gerard Sanberg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden