In hun roze petjes en felroze shirt met glitterende letters zijn Leon van Gelooven en Frank Visser een opvallende verschijning.
In hun roze petjes en felroze shirt met glitterende letters zijn Leon van Gelooven en Frank Visser een opvallende verschijning. (Foto: )

Leon en Frank creëren een plek voor gehandicapte lhbt'ers: 'Al vier jaar!'

In hun roze petjes en felroze shirt met glitterende letters zijn Leon van Gelooven en Frank Visser een opvallende verschijning. Al helemaal als ze hand in hand lopen. Toch willen de heren van Happy Boys & Girls meer zichtbaarheid én respect voor hun doelgroep: gehandicapte homo's, biseksuelen, transgenders en andere niet-hetero mensen. Daarom creëerden ze speciaal voor deze groep een plek in Tilburg.

Door Rowie van der Vliet

TILBURG - Frank en Leon nippen aan hun koffie. Dan valt Franks oog op het papieren bekertje. Hij zet het neer en wijst een zin aan. "Samen werken met respect. Dáár gaat het om!" Leon knikt instemmend. "Je hoort dingen", mompelt hij. Frank vult aan: "Als je ziet hoe mensen met ons omgaan. Soms krijg je gelijk negatieve reacties."
Elke eerste zaterdag van de maand organiseren Leon en Frank (samen met COC Tilburg-Breda) bijeenkomsten voor gehandicapte lhbt'ers in De Lollipop, onder de naam Happy Boys en Girls. Frank: "Het is de bedoeling om onder het genot van een drankje bij elkaar te komen. Het is een verkapte vorm van een relatie zoeken." Leon: "In de vier jaar dat we bestaan zijn er al vier of vijf koppels gekomen. Dat gebeurde gewoon automatisch."
Frank gniffelt als hij het verhaal achter de naam Happy Boys & Girls vertelt. "Ja, happy is een ander woord voor gay in het Engels, hè? Het is een soort dekmantel. Voor ons niet hoor", zegt Frank, verwijzend naar de matchende knalroze outfit van hem en zijn partner.
Happy Boys & Girls is ook een plek om jezelf te kunnen zijn én je verhaal kwijt te kunnen. De heren organiseren ook praatavonden in Duvelhok. Leon: "We zijn vertrouwenspersonen. Wel zonder papieren, hoor. Maar mensen kunnen bij ons altijd hun verhaal kwijt. Gehandicapten worden nog meer gedupeerd dan normale lhbt'ers. Wij hebben een dubbele stempel."
Leon en Frank weten als geen ander hoe belangrijk een soos als Happy Boys & Girls kan zijn. Leon bezoekt al twintig jaar soortgelijke evenementen door heel het land. Zelfs bij de eerste soos in Haarlem was-ie kind aan huis. Frank komt (in tegenstelling tot Leon) niet uit Tilburg, maar woont hier nu wel. Allemaal omdat hij Leon tijdens bijeenkomsten in Den Haag leerde kennen.
Leon kreeg een gouden idee. Hij wilde de soos voor gehandicapte lhbt'ers ook naar de stad halen. Gelukkig was De Lollipop gelijk enthousiast.
Ze bestaan vier jaar. Frank: "Er komt een klein feestje tijdens onze bijeenkomst van zaterdag 7 september. Maar volgend jaar pakken we echt uit." Ze dromen hardop van mooie samenwerkingen. "We willen voorlichtingen geven op het speciaal onderwijs en verbinding maken met mensen van Amarant", zegt Leon.
Happy Boys & Girls viert op zaterdag 7 september van 16.00 tot 20.00 uur feest in De Lollipop. Meer weten? Mail leonvangelooven@gmail.com of info@coctilburgbreda.nl.
 

Audrey Tulkens
Meer berichten