Foto:

Charlotte is zweminstructeur

Charlotte Breukels maakt voor haar baan de mooiste dingen mee. Ze is zweminstructrice bij Sportcomplex Drieburcht. "Als je dan dat lachende koppie ziet wanneer iemand afzwemt".

Door Rowie van der Vliet

TILBURG - Bij de uitreiking van zwemdiploma's staan niet alleen de ouders te glunderen. Ook Charlotte is apetrots op haar leerlingen. "Er was een jongen die niet meer met plezier naar zwemles ging. Hij deed mee aan de vakantiecursus. Na twee dagen kwam hij weer met een glimlach naar de les. Omdat ik gezegd heb: 'wij gaan zorgen dat jij je B-diploma kunt halen. Of dat nu deze week is of volgende week, maar ik ga zorgen dat jij hem krijgt'. En dat je dan het lachende koppie ziet, omdat-ie afzwemt. Dat maakt het wel echt bijzonder."

In meer dan tien jaar dat Charlotte zweminstructeur is, heeft ze heel wat van die verhalen verzameld. "Kinderen die met angst zitten en het dan toch halen, of die zó trots zijn. Maar ook grote kinderen die denken: dat doen we even. Dan blijkt dat het toch moeilijker is, maar dat ze zich er dan toch doorheen slepen. Dat maakt gewoon heel veel goed."

Charlotte had vroeger nooit verwacht dat ze ooit zwemles zou geven. "Ik wist heel lang niet wat ik wilde en had jong kinderen gekregen. Ik ben eerst gaan poetsen in een zwembad." Dat bleek onverwachts een van de beste beslissingen uit haar leven te zijn. Charlotte kwam er toen achter dat ze zweminstructrice wilde worden. "Ik heb veel gezwommen, ook op wedstrijdniveau. In dat opzicht mag ik met recht niet mopperen. De techniek kende ik wel. Heel langzaamaan ben ik bij mijn oude baas zweminstructeur geworden."

Sinds drie jaar vinden we Charlotte in Sportcomplex Drieburcht. We hebben het in Tilburg misschien niet zo door, maar dat is in de zwemwereld echt een bekende plek. "Als ik zeg tegen de mensen dat ik hier werk, zeggen ze: dat pand met die grote zwarte dingen. Niet alleen Tilburgers kennen het. Ook buiten Tilburg. Ik zit in de wedstrijdwereld en daar kennen ze het ook allemaal. Uit alle hoeken van het land komen ze hier naartoe tijdens het ONK (Open Nederlandse Kampioenschappen Zwemmen, red.)." Zo heeft Pieter van den Hoogenband ook in Tilburg gezwommen.

Volgens Charlotte hebben ouders of kinderen soms een ander beeld van haar. "Door mijn bijzondere kapsel en uiterlijk denken mensen soms dat ik streng ben. Ik ben best breed en gespierd en straal toch uit dat er met mij niet te sollen valt. Ik hoor weleens: o, je bent toch heel relaxt en aardig." De manier waarop Charlotte lesgeeft, kan voor ouders veel betekenen. "Ik vertel altijd dat ze het kind niet moeten pushen. Er kwam een moeder naar mij toe die zei: 'ik vind het zo mooi dat je dat gezegd had. Toen besefte ik mij dat ik mijn kind los moet laten'."

Audrey Tulkens
Meer berichten