Vittorio Desikan (derde van rechts) in zijn Karavansara
Vittorio Desikan (derde van rechts) in zijn Karavansara (Foto: Gerard Sanberg)

Een Perzisch ijsje aan de Piushaven

De Piushaven is een gebied vol verrassingen geworden. Een opvallend voorbeeld daarvan is de Karavansara, het project van Vittorio Desikan in de oksel van de brug van Prinsenhoeve. In het groen naast het kanaal is een vierkant stuk geplaveid en daarboven heeft Vittorio een zeil gespannen. Als hij open is, staan er luie stoelen klaar en staat zijn kar vol apparatuur en vaatjes met ijs er.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Vittorio Desikan komt oorspronkelijk uit Perzië, maar dat is al weer vele jaren geleden. Desikan: "Ja, ik ben al lang hier in Nederland, al meer dan 29 jaar. Toen ik hier aankwam ben ik bij College Educatie beland, om in te burgeren en de taal te leren. Dat ging goed en na een tijdje kon ik daar zelfs aan de slag als beheerder in het Open LeerCentrum. Dat heb ik jarenlang met veel plezier gedaan, ik had ook heel leuke contacten met collega's en met studenten daar, maar ik wilde toch iets meer."

Iets terugdoen

Iets meer? Wat bedoel je daarmee? "Ik wilde iets terugdoen, iets betekenen voor het land en voor de stad die mij zo goed hebben opgevangen en waar ik mij zo thuis voel." En dat is de Karavansara geworden? "Ja! De Ontmoetingsplaats hier, voor iedereen die wil komen en onder het genot van een ijsje wil kennismaken met andere mensen. Toen ik jong was heb ik in Perzië ijs leren maken, van een vriend van mijn vader. Die stiel heb ik hier weer opgepakt. Ik maak ijs, Perzisch ijs, met saffraan bijvoorbeeld, dat geeft een heel eigen smaak. Het is zelfs een beetje heet, gekruid. En dat ijs, dat is een middel om de mensen hier te krijgen. Het doel is van mijn project is: elkaar ontmoeten. Ik wil mensen, Tilburgers en mensen van buiten, bij elkaar brengen, hier, in mijn tent, mijn Karavansara."

Dat lukt je wel? "Ja hoor, ik krijg best veel bezoek en ook veel steun. Van de gemeente bijvoorbeeld. Een wethouder is hier komen kijken en de burgemeester is langs geweest, met zijn gezin. En ik heb die kast mogen plaatsen (Desikan wijst op de groene kast waar hij stroom kan aftappen). En van het ROC, toen ik daar nog werkte, hebben ze daar bij de afdeling techniek de hele houten bovenkant van mijn kar voor mij gemaakt. Dat is mooi geworden toch?"

Full time

Je werkt nu niet meer bij het ROC? "Nee, ik doe de Karavansara al drie jaar, eerst deed ik het naast mijn vaste baan maar dat werd toch te veel. Toen heb een ingrijpende stap gemaakt en ontslag genomen en nu doe ik het dus full time, mijn Karavansara. Ik heb hier niet alleen ijs hoor, ook koffie en thee en limonade. En ik begin een kookclub, die is vorige week van start gegaan. Dat zijn allemaal manieren om de mensen met elkaar aan de praat te krijgen. Tilburgers die elkaar ontmoeten en contact maken."

Perzisch ijs

Desikan glimlacht er innemend bij en heet alle bezoekers hartelijk en persoonlijk welkom. "Een Perzisch ijsje dan maar, om te beginnen?"

??Gerard ?Sanberg
Meer berichten