Opperste concentratie tijdens het schaken. Hier komen Frank van der Schoot (links vooraan) en Ludo van Gestel tegen elkaar uit.
Opperste concentratie tijdens het schaken. Hier komen Frank van der Schoot (links vooraan) en Ludo van Gestel tegen elkaar uit. (Foto: Opperste concentratie tijdens het schaken. Hier komen Frank van der Schoot (links vooraan) en Ludo van Gestel tegen elkaar uit. (foto: Theo van Etten))

In het spoor van Fischer en Spasski

Schaakclub Tilburg Noord vierde onlangs het vijftigjarig jubileum. Een kleine club met veel aandacht voor elkaar, maar vooral voor het schaakspel. Een hobby waarin iemand zich in stilte volledig kan verliezen.

Door Theo van Etten

Reykjavik, 1972 - De Amerikaan Bobby Fischer en de Rus Boris Spassky, de twee grootste schakers van hun tijd, spelen om de wereldtitel. De 'match of the century' gaat de hele wereld over en de beelden komen ook terecht bij Frank van der Schoot, die als jongeman aan de buis gekluisterd zit. Dagenlang vergaapt hij zich aan het steekspel tussen de twee grootheden. 'Dat wil ik ook leren', is zijn eerste gedachte.

Frank meldt zich ruim tien jaar later aan bij een schaakclub. Na een paar keer meedoen is de teleurstelling groot. Alles verloren. Maar Frank geeft niet op. Hij leent schaakboeken bij de bibliotheek en verdiept zich in het spel. Dan meldt hij zich opnieuw aan, dit keer met meer succes. Sinds 1997 is hij nu voorzitter van Schaakclub Tilburg Noord en enkele strategieën wijzer.

Bij Ludo van Gestel, de huidige secretaris van de club, liep het anders. Een schoolvriendje nam hem op zijn veertiende mee naar een schaakclub. "Na drie zetten stond ik mat, van herdersmat had ik nog nooit gehoord. Maar dat liet ik niet op me zitten, ik wilde winnen. En dus zette ik alles op alles om dat doel te bereiken." Fanatiek is Ludo nog steeds. Boos zal hij niet snel worden, maar hij bereidt zich tot in de puntjes voor op een partij. "Vooral als ik tegen een sterke tegenstander moet, analyseer ik vooraf de eerder gespeelde partijen."

Hersengymnastiek

Volgens Frank is schaken pure hersengymnastiek. "Het houdt je scherp. Iedereen kan het leren, maar je moet je wel concentreren. En het bevordert je ruimtelijk en abstract inzicht. Schaken is niet heel moeilijk, wel complex. Er zijn zóveel combinaties mogelijk. Daarom verveelt het nooit." De leden van schaakclub Tilburg Noord komen wekelijks bij elkaar voor een interne competitie. Daarbij spelen ze meerdere varianten. Naast het 'gewone' schaak zijn er Rapid toernooien waarbij elke speler maar twintig minuten krijgt om de partij af te ronden. Soms wordt iemand uitgenodigd voor een potje simultaan schaken. Ludo: "En één keer per jaar is het snelschaken, dan krijg je per zet maximaal zeven of acht seconden. In die luttele tijd moet je nadenken én je zet doen. Op zo'n moment is de ontspanning even ver te zoeken."

Jubileum

In juli bestond de club vijftig jaar en al die jaren speelden de leden op maandagavond. Eerst in zalencentrum 't Wit Paardje, later in wijkcentrum de Schans en tegenwoordig is wijkcentrum de Symfonie het thuishonk. Frank nodigt iedereen uit die een beetje schaakervaring heeft en het leuk vindt om wekelijks in competitieverband te spelen, om een keer mee te doen. Je kunt hem bereiken per telefoon (06-21173912 / 013-4555482) of e-mail:

flvanderschoot@gmail.com.

Theo van Etten
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden