Jan van den Boer, zakelijk leider van het HelvoirThuis, heeft met zijn team de zaken goed op de rails.
Jan van den Boer, zakelijk leider van het HelvoirThuis, heeft met zijn team de zaken goed op de rails. (Foto: )

HelvoirThuis staat goed op de rails

"Als ik het mensen naar de zin kan maken geeft mij dat heel veel voldoening", zegt Jan van den Boer (51), zakelijk leider van de multifunctionele accommodatie het HelvoirThuis.

Door Peter Corvers

HELVOIRT - Deze vrijdagochtend is het om 9.00 uur al een drukte van belang in het Helvoirtse dorpshuis. Ouderen 'bezetten' het biljart, dorpsgenoten 'doen een bakkie' na het sporten, schoolkinderen lopen vrolijk naar hun klaslokaal. Bijna drie jaar is het HelvoirThuis de ontmoetingsplek voor onderwijs, zorg, sport en cultuur. Zo zijn er de dr. Landmanschool, Kindertuin en GGD gehuisvest. "In het begin heb ik wel wat basisregels moeten afspreken met iedereen, het liep nog niet allemaal even soepel", zegt Van den Boer. "Dat kan ook niet als je voor het eerst met veel verschillende organisaties in een huis zit."

Inmiddels heeft Van den Boer met zijn team de organisatie van het multifunctionele dorpshuis aardig op de rails, zo lijkt het. "De samenwerking met de andere gebruikers loopt heel goed", schetst hij een van de knelpunten in die beginfase. "We hadden een aanloop nodig, dat was duidelijk. Ik heb het geluk dat ik uit Helvoirt kom, veel mensen ken en daardoor bij veel dorpsgenoten een makkelijke ingang heb. En we krijgen veel positieve reacties uit het dorp."

Van den Boer vormt met Sietske van Iersel en Jurgen Paashuis 'een sterk team', zoals hij het noemt. "Sietske is het vaste aanspreekpunt voor zo'n 120 vrijwilligers, inclusief de inzet bij evenementen. Een heel belangrijke groep, natuurlijk. Sietske zorgt voor de werving, ondersteunt die mensen en zorgt dat de juiste vrijwilligers de juiste dingen doen. Jurgen doet het onderhoud van de zalen, kleedkamers en stuurt het klusteam en aanpakkersteam aan."

Het HelvoirThuis heeft een evenemententeam dat nieuwe activiteiten ontwikkelt. Zo is er vorig jaar contact gelegd met het Koningstheater, de academie voor cabaret in Den Bosch waarvan studenten een aantal optredens hebben verzorgd. "Daar gaan we zeker mee door." Het VVV – Van Gogh infopunt, sinds enige tijd in het HelvoirThuis ondergebracht, noemt Van den Boer 'een verborgen schat', doelend op de historische familiecontacten tussen Van Gogh en Helvoirt. "Daar kunnen wij nog veel meer uithalen, zijn we druk mee bezig."

Van den Boer omschrijft zichzelf als 'een mensenmens'. "Ik vind het ontzettend leuk om met mensen te werken en dingen te organiseren." Als 15-jarige begon hij ooit in de bar van Henkies Hap in zijn dorp en heeft daarna de horeca als bijbaantje niet meer losgelaten. "Dat heeft me altijd getrokken." Hij trad ook jarenlang op tijdens het Carnavalsbal voor gehandicapten. "Ik zong liedjes. Als ik zag dat die mensen dat leuk vonden dan had ik daar veel plezier van." Zwaait hij over pakweg vijf jaar nog altijd de scepter over het HelvoirThuis? "Zeker", reageert hij vastberaden. "Ik probeer het voor iedereen goed te doen. Zo zit ik in elkaar, dat is de aard van het beestje. Dat zal over vijf jaar niet anders zijn."

Peter Corvers
Meer berichten