Foto: Annelies Marien

'Ja' zoals goud

Door Karel Loodts, kapelaan

Weet u waarom de meeste ringen van goud zijn? Omdat goud trouw is, onveranderlijk. Andere metalen veranderen: ijzer begint te roesten, koper en zilver moet je poetsen, goud blijft standvastig. Goud is ook duur. Het houdt zijn waarde. Trouw zijn is waardevol en daarom zijn de meeste trouwringen van goud.

Goud is ook zeldzaam. Er zijn op aarde maar weinig plaatsen waar je goud kunt vinden en daar waar je het vindt, is er niet veel van. Je moet ook diep graven, goud zoeken. Moeten we dat tegenwoordig van de trouw ook zeggen? Trouw zijn en blijven is tegenwoordig een hele klus. Er is zoveel afleiding en verleiding. Levenslang trouw is moeilijk. De trouw wordt ook beproefd. Iedere man of vrouw wordt beproefd in de trouw aan de partner beloofd. Ieder gedoopte wordt beproefd in zijn of haar trouw aan Jezus Christus. Beproefd worden is niet erg. Integendeel.

Trouw zijn en blijven is een hele klus

Zoals twee bomen door een storm beproefd worden, zo worden mensen ook beproefd in hun trouw aan elkaar. De takken van de bomen zijn in elkaar gegroeid en in een storm schuren ze tegen elkaar. Misschien breekt er een tak af, dat kan, er komt ruimte voor nieuw groen, maar de bomen waaien niet om. Ze worden zelfs sterker omdat de wortels de diepte in gaan.

Daarom is trouw zo mooi, mooi als goud dat schittert in eeuwige liefde. Vele mensen dragen goud, maar vaak zonder die betekenis. De gouden ring is hét symbool van de blijvende trouw. Een ring is rond, zonder begin of einde, het gaat maar door.

Jezus Christus nodigt mensen uit trouw te zijn: "Uw ja moet ja zijn en uw neen, neen". Liefdevolle trouw aan elkaar en aan onze talenten die we gekregen hebben om er iets goeds mee te doen, zorgen er voor dat we straks op het eind van ons leven kunnen zeggen: "Het was goed". Weet dat de verrezen heer Jezus Christus ook trouw is en ons dan opneemt in het Hemelse Vaderhuis.

Audrey Tulkens
Meer berichten