Milieucafé-redacteur Marc Pruijn overhandigt het manifest voor de energietransitie aan wethouder Oscar Dusschooten. Foto: Hans van den Berk
Milieucafé-redacteur Marc Pruijn overhandigt het manifest voor de energietransitie aan wethouder Oscar Dusschooten. Foto: Hans van den Berk (Foto: )

Wijkevoort en slotstuk energietransitie op Milieucafé

Het eerste Milieucafé na de zomerstop telt twee grote onderwerpen: Tilburg van het gas af en Wijkevoort. Daarnaast komt de nieuwe directeur van de Brabantse Milieufederatie, Femke Dingemans, zich voorstellen en is er muziek van Flemming. Het café vindt op donderdag 26 september plaats in Paradox in Tilburg en start om 20.30 uur.

Door Jasper Schoonhoven

TILBURG - Tilburg werkt aan de transitie naar duurzame energie. Het stadsbestuur heeft zijn ambities en plannen daarover in 2018 beschreven in het bestuursakkoord. Het Milieucafé wil bijdragen aan het uitwerken van die ambities. Daarom vonden in een jaar tijd zes expertgesprekken en mini-colleges plaats, over technieken en energiebronnen die stuk voor stuk een bijdrage kunnen leveren aan de Tilburgse energietransitie.

Manifest

Afgelopen vrijdag bood de redactie van het Milieucafé al een manifest energietransitie aan wethouder Oscar Dusschooten aan. Daarin wordt een aantal praktische aanbevelingen gedaan naar aanleiding van de gehouden mini-colleges. En op 26 september krijgen die mini-colleges, na een korte terugblik, een vervolg in het Milieucafé. Met Dusschooten en Maya van der Steenhoven, directeur van het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland, als gesprekspartners.

Wijkevoort

Een ander terugkerend item betreft Wijkevoort. Al 25 jaar wordt er in Tilburg gesproken over een bedrijventerrein bij Wijkevoort. Als het aan de Tilburgse politiek ligt, wordt dat een bijzonder duurzaam en groen industrieterrein, maar niet iedereen staat achter de komst. Esther Kruit vertelt over het nieuwe landschapsplan en wethouder Berend de Vries wordt gevraagd over de achtergronden en stand van zaken. Ook beantwoordt hij vragen van het aanwezige publiek.

Milieufederatie

Bij deze twee items blijft het niet, want in het Milieucafé komt de nieuwe directeur van de Brabantse Milieufederatie, de Moergestelse Femke Dingemans, zichzelf voorstellen. Ze was vier jaar lid van Provinciale Staten voor D66 en actief bij de Dierenbescherming. En nu dus aan de slag bij de Milieufederatie.

Flemming

Verder is er muziek van Flemming. Deze 23-jarige singer-songwriter heeft al een debuutalbum uit (Black & Grey) en stond al op aansprekende podia zoals Pinkpop en Eurosonic Noorderslag. Ook was hij winnaar van Giels Talentenjacht. Flemming is geïnspireerd door artiesten als Ed Sheeran en James Bay. De afsluiting van het Milieucafé wordt weer gedaan door Frans van der Meer en Jeroen de Leijer, met het Environmental Lounge Café.

De entree tot het Milieucafé in Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg, bedraagt 3 euro. De avond start om 20.30 uur. Voor meer info, zie:

www.milieucafe.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten