Schrijfatelier Wagnerplein is een gemêleerd gezelschap. De liefde voor het schrijven is wat hen bindt. (foto: Theo van Etten)
Schrijfatelier Wagnerplein is een gemêleerd gezelschap. De liefde voor het schrijven is wat hen bindt. (foto: Theo van Etten) (Foto: )

Een boekenparadijs in 16 verhalen

"Het zachte belletje van het koperkleurige klokje klinkt en kondigt een entree aan, al zou de krakende vloer dat net zo goed hebben kunnen doen. Verheugd kijkt Quinten op. Wie zal het zijn? Wie treedt het paradijs binnen?"

Door Theo van Etten

TILBURG - Zo eindigt de proloog van 'Het Boekenparadijs', een verhalenbundel waaraan alle leden van Schrijfatelier Wagnerplein een bijdrage leverden. Het belooft een verrassende uitgave te worden, niet in het minst voor de schrijvers zelf. Het bijzondere aan de bundel is namelijk dat zij elkaars verhalen pas te zien krijgen bij de presentatie.

Schrijfatelier Wagnerplein is een gemêleerd gezelschap. De liefde voor het schrijven is wat hen bindt. "Omschrijf ons maar als een bij elkaar gewaaide groep die hier wekelijks hun schrijfbehoefte komt doen", zegt Willem. Tijdens zijn werkzame leven schreef hij tal van zakelijke teksten voor rechtbanken en andere instellingen. "Hier kan ik mijn creativiteit als schrijver de vrije loop laten." Elsa vrat volgens eigen zeggen al letters voordat ze aan de Olvarit begon en won op jonge leeftijd een opstelwedstrijd. Marleen, die inmiddels vier boeken op haar naam heeft staan, vindt hier andere 'schrijfgekkies' met wie zij ideeën kan uitwisselen, terwijl Wies de wekelijkse bijeenkomsten vooral ziet als een gezellige ontmoetingsplek: "Je bent nergens toe verplicht en juist daarom ga je elke keer." De leden zitten niet te wachten op gezeur over punten en komma's: "Schrijven bestaat vooral uit zien, voelen, observeren en reflecteren. De grammatica vormt slechts een middel. Hier gaat het veel meer over creativiteit."

Het enige dat zij aanhad…

Om die creativiteit te bevorderen bedenken de leden bijzondere opdrachten voor elkaar. Ad, die om onduidelijke redenen ook wel Theo wordt genoemd: "We zijn een beetje een 'gekke' groep en daar zijn we trots op. Dat onverwachte houdt je scherp. Bedenken we bijvoorbeeld een startzin als 'Het enige dat zij aanhad… was de radio.' En daar mag iedereen dan zijn of haar eigen verhaal van maken." Ook overnachtte de groep onlangs in de boekwinkel van Gianotten-Mutsaers. "Schrijven kan best eenzaam zijn, dit was een mooi alternatief", licht Dianae toe.

Zeepkist

Naast de gezamenlijke schrijfavonden is 'Podiumstelen' een terugkerend onderdeel. Daarbij dragen de leden zelfgeschreven verhalen en gedichten aan elkaar voor. Op 28 september treedt de schrijfclub op voor een breed publiek tijdens 'Op de zeepkist'. Het landelijke thema is dan 'eenzaamheid'. Ad/Theo: "Spannend? Nee hoor, het voelt heel vertrouwd, je hoort er echt bij hier."

Spannend zal het zeker zijn op 17 november, wanneer 'Het Boekenparadijs' gepresenteerd wordt: 'Zorgvuldig ontdoet hij het inpakpapier van de doos. Welk boek zal zich vandaag hierin mogen wentelen?'

Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar www.schrijfatelierwagnerplein.nl.

Theo van Etten
Meer berichten