Van links naar rechts: dichter Mariëlle van Dijk, organisator Carmen Sjardijn en keramisch kunstenaar Ank van Dijk
Van links naar rechts: dichter Mariëlle van Dijk, organisator Carmen Sjardijn en keramisch kunstenaar Ank van Dijk (Foto: gerard sanberg)

Op Kunstsafari in de Boomstraat

Lekker fietsen kun je in de Boomstraat, weet elke Tilburger. Maar dat je er ook op safari kunt, is nieuw. Afgelopen weekend was de eerste Kunstsafari in de Boomstraat, georganiseerd door Carmen Sjardijn, bewoonster van Boomstraat 168.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Op vier plaatsen konden Tilburgers hun honger naar kunst stillen. In wijkcentrum De Boomtak, op het plein voor Antoon de Jong, in woonhuis 168 en in restaurant Karakter. Sjardijn: "Een beetje reuring in de straat is mooi, toch? Ik woon de helft van de tijd in Rotterdam en zo gebeurt er iets in dit huis dat af en toe leegstaat. Als het aanslaat, doen we het elk jaar!" In haar woonkamer exposeert haar schoonmoeder Ank van Dijk prachtige keramiek en haar partner Mariëlle van Dijk gedichten. In de tuin staat nog meer keramiek, onder andere twee prachtige vogeltjes in een glazen kooitje, hangend in een struik. De 75-jarige Ank van Dijk, als zij geprezen wordt om haar productiviteit: "Ja, maar ik doe dit al heel lang hoor!"

In Karakter exposeren José Bestter en Lisette Sweep. Beiden zitten in het vijfde jaar van de kunstacademie in Arendonk, ze studeren dit jaar af. José: "Daarom is dat beeld Het ei van Jeroen Bosch niet te koop want dat heb ik nodig voor mijn eindpresentatie." Het beeld, half vogel half ei, doet inderdaad aan de wezens op de schilderijen van Jeroen Bosch denken. Lisette Sweep raakte geïrriteerd door al die verschillende afstandsbedieningen, met al die knopjes: "Ik heb een hekel aan die knopjes, maar ja, je kunt niet zonder dus ik ben er iets mee gaan doen." Dat resulteerde onder andere in een hand en een hoofd, helemaal gemaakt uit afstandsbedieningen.

Het juiste moment

Op het pleintje voor Anton de Jong is een kunstmarkt ingericht, met kraampjes waar je kunt kijken en doen. Stadsfotograaf Chris Oomes toont zwart-wit foto's uit Parijs. Schitterend! Oomes: "Bij fotograferen gaat het om het juiste moment. Je moet precies dan afdrukken als het plaatje helemaal klopt. En ik ben veel met nostalgie bezig, de sfeer van vervlogen tijden. Daar past zwart-wit goed bij."

Karikatuur

Veel aandacht trekt tekenaar Harold Hugenholtz. Op verzoek schetst hij met dikke lijnen een karikatuur van je en die kun je dan zelf kleuren. Aan de grote tafel zitten mensen dat uiterst geconcentreerd te doen, mooi binnen de lijntjes! Op de begane grond van wijkcentrum De Boomtak hangen schilderijen van buurtbewoners en op de eerste verdieping exposeert beeldend kunstenaar Twan Hendriks over Parkinson, een ziekte waar hij zelf aan lijdt. Dat is een apart artikel waard.

??Gerard ?Sanberg
Meer berichten