Boven: René Dinant, onder links: Sjef Zeebregts en onder rechts: Faaisa Cabdi.
Boven: René Dinant, onder links: Sjef Zeebregts en onder rechts: Faaisa Cabdi.

Wie krijgt de Vrijwilligersprijs?

Elk jaar kent de gemeente Tilburg vrijwilligersprijzen toe: voor de beste vrijwilliger, voor de beste vrijwilligersorganisatie en voor de beste jongerenvrijwilliger. Alle inwoners van Tilburg mogen stemmen wie zij de beste vinden. Stadsnieuws stelt vandaag de drie vrijwilligers voor die zijn genomineerd. Volgende week komen de drie genomineerde organisaties aan de beurt.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - De genomineerden zijn:

Faaisa Cabdi

Allereerst Faaisa Cabdi, 51 jaar en trotse moeder van zeven kinderen en sinds een jaar grootmoeder van een kleinkind. Dertig jaar geleden kwam ze uit Ethiopië naar Tilburg. Ze was zangeres en op het ROC aan de Kasteeldreef voltooide ze de opleiding Administratie, maar betaald werk was er niet en dus wierp ze zich op het vrijwilligerswerk. In Tilburg-West begon ze als overblijfmoeder op de basisschool. Ze gaf ook kook- en naailessen. Toen ze na achttien jaar verhuisde naar Noord is ze niet gestopt met die activiteiten in West, want: "Dan zouden de vrouwen ook zijn gestopt en dat wil ik niet. Ik wil iedereen bij elkaar brengen, mensen contact laten maken. Ik heb ook veel voorlichting georganiseerd voor vrouwen in de wijk. Over van alles! Bijvoorbeeld over de veiligheid voor onze kinderen, hoe wij daaraan bij kunnen dragen. Dat was voor vaders en moeders, en we werkten samen met de politie, de wijkagent kwam dan praten."

Cabdi: "De naailes loopt heel goed. Ik doe dat vier dagen per week, twee dagen in West, en twee dagen in Noord. Ik heb dat ook voor mannen gedaan, ja. De mannen waren enthousiast, maar dat is gestopt omdat het in de Ouderkamer niet gemengd kon. Maar we gaan weer beginnen in januari en ik krijg nu al vragen van mannen die mee willen doen." Die activiteiten staan open voor iedereen? Cabdi: "Ja, natuurlijk, alle nationaliteiten zijn welkom. Juist die mix is zo goed, dat je van elkaar leert."

Sjef Zeebregts

Sjef Zeebregts, 66 jaar en sinds een maand met pensioen, zit in mfa De Poorten alsof hij er thuishoort, en dat is eigenlijk ook wel zo. De activiteiten die hij daar begeleidt, het is teveel om op te noemen. Zeebregts: "Ach, je moet bezig blijven en mensen helpen, ik doe het graag. Vanaf mijn vijftiende heb ik vrijwilligerswerk gedaan, eerst bij de KWJ in de Telefoonstraat. Maar ook in de sport, bij JPS was ik secretaris, die protestantse voetbalvereniging is later opgegaan in Willem ll. Daar ben ik natuurlijk nog steeds supporter van (hij toont trots zijn dasspeld) en lid van verdienste. Dat ga ik ook weer oppakken nu ik meer tijd heb. Maar ik ben ook voorzitter van de cliëntenraad van MEE, zowel in Tilburg als centraal. En ik zit in het Platform Jeugdzorg Hart van Brabant."

Zeebregts: "Ik heb 35 jaar mantelzorg gedaan voor mijn vrouw en dan kom je in contact met allerlei organisaties. De Zonnebloem bijvoorbeeld, dan ga je mensen bezoeken, dingen organiseren. Ik merkte dat er veel beter kon, dus dat heb ik opgepakt. Gewoon naast mijn werk bij de Volt. Die ging dicht in 2004 dus toen was dat afgelopen. Ben ik huismeester geworden op het Pieter Vreedeplein, van die nieuwe flats ja."

Is hij blij met zijn nominatie? "Natuurlijk, het is een mooi stuk waardering voor wat je doet. Dat mantelzorggedoe, dat heeft mij wel geraakt. De gemeente zou daar meer aan moeten doen. Zelfredzaamheid is goed hoor, maar je moet mensen die in een verzorgingstehuis zitten niet meer vragen om te solliciteren, toch? En dat jaar na jaar!"

René Dinant

René Dinant is 59 jaar en woont sinds 2002 in Tilburg. De ontmoeting vindt plaats op de Cruyff Court in Tilburg-Noord (zie foto), want daar traint hij elke zondag zijn Panda-teams. Dinant: "Ik heb nu twee teams, eentje van jongens en meisjes van 6-9 jaar. En een meisjesteam van 10-12 jaar. Het zijn allemaal kinderen uit de wijk hier, uit Noord dus. Daarom trainen we ook hier, gewoon in hun eigen wijk, op bekend gebied. Ze voelen zich hier op hun gemak, maar dat is niet het enige, als je verder weg gaat krijg je vervoersproblemen, dat wordt logistiek heel ingewikkeld. Kijk, dit is geen hockeyclub waarbij alle ouders met de auto hun kinderen naar trainingen en wedstrijden brengen. En hier aan de Dirigentenlaan kunnen ze allemaal gewoon komen, op de fiets. Geen vervoersprobleem!"

Je traint ze elke zondagochtend? Dinant: "Ja, we beginnen om 9.00 uur, dan zijn er nog geen andere kinderen. Dan is de hele court dus zwart-rood, want dat zijn de kleuren van de Panda's. We zijn geen officieel geregistreerde club, maar ik organiseer wel wedstrijden. Informeel dus. In Boxtel laatst, en straks in Rotterdam. Dat is een heel georganiseer maar het is wel de moeite waard."

Dinant is er mee begonnen toen het asielzoekerscentrum opende aan de Cobbenhagenlaan, in het oude belastingkantoor. "Ik dacht er moet iets gebeuren om de integratie van die mensen te bevorderen en dat ben ik toen gaan doen, zonder veel nadenken. Gewoon aanpakken en nou, dat werkte hoor. Het mooie is dat je zo in contact komt met mensen, de ouders bijvoorbeeld, en dat je merkt dat die echt meeleven. Je spant je in en leert mensen kennen en dat worden dan soms echt vrienden van je. Heel mooi."

U bent aan zet

Wie krijgt tenslotte de vrijwilligersprijs 2019? Ze verdienen hem alle drie, maar de jury zal de knoop moeten doorhakken. U kunt de jury helpen bij die moeilijke beslissing door te stemmen op de kandidaat van uw voorkeur. Dat kan tot 14 oktober op www.vrijwilligerstilburg.nl of www.contourdetwern.nl Geen computer? Ga naar een vrijwilligerspunt.

Op 25 oktober is de prijsuitreiking. De Rabobank en Interpolis verzorgen de prijsuitreiking en het prijzengeld.

??Gerard ?Sanberg
Meer berichten