Milieucafé-redacteuren Marc Pruijn en Frans Post in gesprek met Maya van der Steenhoven en Oscar Dusschooten over de energietransitie in Tilburg.
Milieucafé-redacteuren Marc Pruijn en Frans Post in gesprek met Maya van der Steenhoven en Oscar Dusschooten over de energietransitie in Tilburg. (Foto: )

Milieucafé: 'Beginnen met de leuke dingen'

Een bomvol Paradox was afgelopen week getuige van het eerste Milieucafé na de zomerstop. Met de nieuwe directeur van de Brabantse Milieufederatie, een tweede aflevering uit het veelluik Wijkevoort en het slotstuk over energietransitie: "Laten we beginnen met de leuke dingen."

Door Jasper Schoonhoven

TILBURG - De regen viel donderdagavond met bakken uit de hemel, maar dat was geen beletsel voor een enorme opkomst in Paradox voor het eerste Milieucafé na de zomerstop. Femke Dingemans, uit Moergestel, is de nieuwe directeur van de Brabantse Milieufederatie en kwam zichzelf voorstellen. Ze is de vierde directeur in twee jaar tijd. "We hebben een turbulente tijd achter de rug, maar met de nieuwe medewerkers en nieuwe bestuursvorm kunnen we nu volop vooruit."

Na een grondige nabeschouwing door redacteuren Frans Post en Marc Pruijn van de in eerdere Milieucafés besproken mogelijkheden om Tilburg 'van het gas af' te helpen kwam wethouder Oscar Dusschooten het podium op om te bespreken wat Tilburg al heeft gedaan en nog gaat doen.

Er gebeurt al het één en ander, onder andere in Tilburg-noord, maar de wethouder merkt dat er nog wel wat schroom is. "De gemiddelde Tilburger ziet de energietransitie niet echt zitten. Mensen hebben hun eigen dagelijkse beslommeringen. Dan willen ze dit er niet ook nog bij."

Toezeggingen doen over welke van de in de mini-colleges gepresenteerde methodes om van het gas af te komen Tilburg uiteindelijk gaat inzetten wilde hij nog niet. Maya van der Steenhoven, directeur van het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland, viel Dusschooten bij en ried aan niet direct te veeleisend te zijn. "Het is net alsof je een nieuw meisje hebt ontmoet en je direct vraagt wanneer jullie kinderen nemen. Het is zaak de tijd te nemen om plannen te maken. Laten we beginnen met de leuke dingen. De simpele. Probeer het gewoon eens in je eigen huis. Bijvoorbeeld door je cv-ketel zuiniger af te stellen."Als het aan de Tilburgse politiek ligt, wordt Wijkevoort een bijzonder duurzaam en groen industrieterrein, maar niet iedereen staat achter de komst. Hoewel er behoorlijk wat weerstand is tegen de plannen en ook voor die stem een plek was geboden op het podium, schitterden de tegenstanders op dat podium door afwezigheid. Daarom stelden de presentatoren uit de gesprekken met tegenstanders gerezen vragen.

"Het is aan ons om de vrees voor een uitzicht op enorme blokkendozen weg te nemen", vertelde Mariëlle Kok over het nieuwe landschapsplan. "Die panden komen er wel, maar ze worden ingepast in het landschap. Er was al een plan voor brede buffers tussen industrieterrein en het buitengebied, maar die buffers zijn in de nieuwe plannen nog groter en dikker. En verder wordt er een mooie wandelzone ingericht die aansluit bij het beekdal en die niet van het industrieterrein wordt afgescheiden door hoge hekken, maar met een mooie houtwal."

Waarom het bedrijventerrein per se in Tilburg moet komen? "Bedrijven willen heel graag in Tilburg zitten", weet wethouder Berend de Vries. "Met name omdat we een trimodaal knooppunt, met wegen, spoor en water. Daarom kunnen we ook eisen stellen aan bedrijven die zich hier willen vestigen." Maar waarom wil Tilburg het? "Voor ons is het een economische stap vooruit. Het levert ook gewoon werkgelegenheid op. En niet alleen voor arbeidsmigranten. In het begin wel, maar op den duur zeker ook voor deze regio." De zaal kreeg eveneens de kans De Vries vragen te stellen en verder werd de mentimeter ingezet om vragen te verzamelen die naar De Vries worden doorgestuurd. Het laatste woord over Wijkevoort is vast en zeker nog niet gesproken.

www.milieucafe.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden