Op vrijdag 11 oktober kan jij zelf een proefduik maken in zwembad Reeshof (foto: Kruikeduikers)
Op vrijdag 11 oktober kan jij zelf een proefduik maken in zwembad Reeshof (foto: Kruikeduikers) (Foto: )

'Wrakduiken is het mooiste'

"Zodra ik met mijn hoofd onder water ga, ben ik in een andere wereld. Dan heb ik niets meer met het leven daarboven te maken, sluit ik me even volledig af. Mentaal geeft dat een enorme ontspanning."

Door Theo van Etten

TILBURG - Duikvereniging de 'Kruikeduikers' is een actieve club met zo'n 80 leden. Je kan er leren duiken en wekelijks organiseren de leden duiktrips naar interessante wateren in Nederland. "Duiken geeft een fantastisch gevoel. Je ziet planten en dieren die maar weinig mensen zien. En je hoeft niet per sé ver van huis te gaan om een interessante duik te kunnen maken", zegt duikinstructeur Wouter Klaassen, die al meer dan 35 jaar aan de club verbonden is.

"We kunnen terecht in de Oostplas bij Goirle of het Wijckermeer bij Hulten. Honderd kilometer verder ligt de Oosterschelde. Als het zicht goed is zie je daar zeepaardjes, prachtig is dat. Ook sepia's zwemmen ons voorbij, dat zijn een soort inktvissen. De meeste mensen komen daar alleen maar mee in aanraking als ze zomers op het strand stukjes skelet van het dier vinden. Je kent ze wel, die ovaalvormige kalkachtige brokken. Je ziet ze ook wel in parkietenkooien hangen."

Wrakken en amfora's

Spectaculairder zijn de zoektochten naar scheepswrakken. "Dat is het mooiste wat er is. De zeebodem ligt bezaaid met gezonken schepen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, Engelse kruisers bijvoorbeeld. Je weet natuurlijk nooit wat je daarin aantreft, dat is best spannend. Zo heb ik weleens een patrijspoort van de Elbe, een oud passagiersschip, naar boven gehaald. Dat was nog behoorlijk sjouwen." Ook ontdekte Wouter ooit een zogenaamd amforaveld. "Helaas waren het allemaal scherven maar je kon duidelijk de vorm van die oude kruiken herkennen."

Dergelijke duiken zijn echter niet voor iedereen weggelegd. Je hebt er aardig wat ervaring voor nodig. "De duiksport brengt natuurlijk wel enig risico met zich mee, net als bijvoorbeeld parachutespringen of motorcross. Daarom is het belangrijk dat je de juiste opleidingen volgt en gedisciplineerd te werk gaat." Als voorbeeld noemt Wouter het omgaan met getijdenwisselingen. "Je moet kunnen inspelen op de kentering tussen eb en vloed en de verschillende stromingen die daarmee samenhangen. Daarvoor leer je tabellen lezen zodat je weet hoe laat je te water gaat en wanneer je materiaal gereed moet zijn. Ook moet je nadenken over de hoeveel lucht die je verbruikt bijvoorbeeld."

Tot wel 20 meter diep

De Kruikeduikers verzorgen diverse opleidingen waarmee je je duikbrevet kan halen. "De basis is dat je moet kunnen zwemmen en een goede conditie is ook handig", grinnikt Wouter. Wekelijks oefenen er in zwembad Reeshof groepen van verschillende niveaus. Allereerst leer je snorkelen en nuttige technieken zoals onder water je bril leegblazen. Vervolgens ga je aan de slag met veiligheidsprotocollen en leer je hoe je samen met één ademautomaat kan doen. "Hierna is het tijd voor een eerste echte duik in buitenwater, we trainen daarvoor in het Blauwe Meer. In één seizoen kan je je brevet behaald hebben en mag je duiken tot een diepte van twintig meter."

En dan begint het echte werk. "Elk jaar reizen we naar Egypte en/of Spanje, daar kan iedereen met een brevet aan meedoen. Je ziet er de mooiste grote vissen, schildpadden en haaien. De gevorderden gaan jaarlijks wrakduiken in Kroatië. Daarnaast organiseren we als vereniging een Nieuwjaarsduik in het Blauwe Meer, een Pinksterkamp in Zeeland voor alle leden met hun gezin, mosselavonden, et cetera.

Zelf een proefduik maken?

Op vrijdagavond 11 oktober houden de Kruikeduikers een open uur, waar je vanaf 20.00 uur welkom bent. Heb je altijd al willen leren duiken, dan is dit je kans. Je leert enkele gebaren en basistechnieken, waarna je begint met snorkelen. Tenslotte zwem je onder begeleiding van een duikinstructeur een rondje met perslucht door het zwembad. Een onderwaterfotograaf maakt zelfs een foto van je.

De enige voorwaarde om hieraan meer te doen, is dat je moet kunnen zwemmen. Als je zelf een snorkelset hebt, breng die dan mee. Na afloop kan je in de bar gezellig je ervaringen delen en wie weet is de duiksport wel iets voor jou.

Aanmelden voor dit open uur kan via: info@kruikeduikers.nl. Zwembad Reeshof vind je aan de Heereveldendreef 8 in Tilburg.

Theo van Etten
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden