Al twaalfenhalf jaar wordt er gewandeld in de vier dorpen van de gemeente Haaren. Het aantal deelnemers groeit nog steeds.
Al twaalfenhalf jaar wordt er gewandeld in de vier dorpen van de gemeente Haaren. Het aantal deelnemers groeit nog steeds. (Foto: )

Vier kernen-wandelingen een begrip

De Vier kernen-wandelingen In Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt zijn inmiddels niet meer weg te denken. Elke donderdagochtend wordt gestart bij een van de vier dorpshuizen. "Nee, niet door laten gaan is geen optie."

Door Peter Corvers

HAAREN - Op deze zonnige donderdagochtend stroomt dorpshuis Den Domp precies om 10.00 uur leeg. Vrouwen en mannen, de meeste met grijze kuif, zetten er direct een stevige pas in. Een klein groepje dat buiten Den Domp met elkaar staat te praten sluit onmiddellijk aan. Voordat de lopers goed en wel op stap zijn, in totaal zo'n 75 deelnemers, krijgt ieder een routebeschrijving mee. Maar ook een Snelle Jelle. Reden? "We bestaan deze maand twaalfenhalf jaar", vertelt Mieke van Boxtel. Dat mag kennelijk op bescheiden wijze gevierd worden.

"We hadden niet gedacht dat het zolang stand zou houden", erkent Mieke die het voortouw neemt bij de organisatie van de activiteiten voor de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Haaren. "Het wandelen is nog nooit afgelast. Ook bij heel warm weer gaat het gewoon door al lopen er dan wel minder mensen mee. Dat geldt ook voor de vakanties, natuurlijk. Iedereen loopt mee op eigen risico", legt Mieke uit terwijl de groep een onbewaakte spoorwegovergang nadert. Even verderop steken de wandelaars een stuw over de Essche Stroom over. De vier kilometergroep, zo'n 20 mensen, legt een eigen parcours af en neemt halverwege een pauze. De zeven en tien kilometerlopers trekken een heel eind samen op in de omgeving van kasteel Nemerlaer, al valt het gezelschap al snel in kleinere groepjes uiteen. Iedereen zijn eigen tempo!

Drie inwoners uit Haaren, Wim van de Oetelaar, Piet van Gorkum en Kees van Iersel, namen destijds het initiatief voor de Vier-kernen wandeling. "Wij organiseerden al fietstochten en wandelingen voor het KBO", licht Van de Oetelaar toe. "Die wandeltochten in de winter waren vaak wel 20 tot 25 kilometer. Voor veel mensen was dat te lang. We zijn toen met de wandelsportvereniging OLAT in Sint Oedenrode gaan praten. Die organiseert elk jaar een 3-daags wandelevenement en hebben daar dus veel ervaring mee. In april 2007 zijn we toen begonnen met de wandelingen in de vier kernen. We hebben de KBO's in Esch, Biezenmortel en Helvoirt benaderd die de organisatie vanuit hun eigen dorp op zich nemen. Ook de toenmalige burgemeester Frans Ronnes was enthousiast over het idee omdat inwoners van de vier kernen elkaar zo kunnen ontmoeten. De eerste keer zijn we gestart bij het gemeentehuis, daarna steeds bij de dorpshuizen waar de deelnemers na afloop wat kunnen drinken."

Na pakweg drie kilometer splitst de zeven en tien kilometergroep zich: zo'n 25 deelnemers kiezen voor de langste afstand en slaan af. Als tegen half twaalf de eerste wandelaars van 'de zeven' bij Den Domp aankomen gaat een aantal binnen aan een lange tafel zitten, een tikkeltje vermoeid, zo lijkt het, maar voldaan. "Vier koffie graag!"

Peter Corvers
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden